Afa Försäkring

Skyddshandskar på jobbet kan orsaka eksem för vårdanställda

Dela

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom vården och för arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete. Även yrkesgrupper inom restaurang och storkök, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att huden reagerar på materialet i skyddshandskarna eller att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.

– För yrkesgrupperna sjuksköterskor och barnmorskor och undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m.fl. orsakas majoriteten av arbetssjukdomarna med eksemsjukdom av deras skyddsutrustning. Det är då främst materialet skyddshandskar är tillverkade av eller det att handskarna är parfymerade som framkallar
en allergisk reaktion, vilket i sin tur kan leda till eksemsjukdom. Händerna kan även bli uttorkade av pudret i skyddshandskarna, vilket också kan orsaka eksemsjukdom, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Man kan även få eksemsjukdom om man inte byter skyddshandskar. Om svett och vatten sipprar igenom skyddshandskarna och samlas i form av konstant väta mellan huden och skyddshandskarna kan eksemsjukdom uppstå. Ett alternativ till skyddshandskar är att istället använda handsprit eller tvål och vatten. Men även det kan ge eksemsjukdom om man har allergi mot handspriten eller parfymen i handspriten, som torkar ut händerna och orsakar hudirritation. Eller om man tvättar händerna för ofta med tvål och vatten.

Typfall – 50-årig kvinna anställd inom vården

Ett av de typfall som finns med i rapporten är en kvinna i 50-årsåldern som tillhör yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m.fl. och har diagnosen eksemsjukdom på grund av en allergisk reaktion orsakad av materialet i skyddshandskarna.

Anställda inom metall- och övrigt industriellt arbete, restaurang och storkök, frisör och byggnadsmålare drabbas också

– För anställda inom yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete orsakas eksemsjukdomar ofta av eksemframkallande kemikalier, såsom bearbetningsvätskor, ohärdat epoxin och spillolja, säger Emil Askestad.

– Andra utsatta som nämns i rapporten och som drabbas av eksemsjukdom på arbetet är yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, byggnadsmålare och frisörer, hudterapeuter, m.fl.

Statistiken bidrar till förebyggande arbete

– Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken bidrar till förebyggande arbete och utgör bland annat beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som Afa Försäkring finansierar, säger Emil Askestad.

Förebygg och lindra handeksem

Afa Försäkring samverkar även med Prevent, som i tidningen Arbetsliv tipsar om hur man kan förebygga handeksem.

Tipsen i korthet:

  • Sök hjälp i tid – sök hjälp när eksemen inte försvinner efter kort tid eller när du upplever eksemen som ett problem.
  • Handkräm är viktigt – ju fetare kräm desto bättre om du har handeksem.

  • Handsprit är bättre än tvål – handsprit är bättre för huden än tvål, förutsatt att du inte har allergi mot handsprit.

  • Använd handskar på rätt sätt – välj rätt handskar, ha rena händer, använd underhandske av bomull:

Läs hela Prevents artikel här.

På Prevents webbplats finns även många tips samlade om hur man kan förebygga kemiska risker på jobbet.

Mer information:

Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten Vad är det som ger utslag? Arbetssjukdomar orsakade av eksem finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter

Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 4134, emil.askestad@afaforsakring.se 
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Statistiker och analytiker på Afa Försäkring. Fotograf: Adam Fredholm
Statistiker och analytiker på Afa Försäkring. Fotograf: Adam Fredholm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats26.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

Ny forskning om hur illegitima arbetsuppgifter påverkar hälsan i kontaktyrken22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Illegitima arbetsuppgifter är sysslor som faller utanför en yrkesrolls arbetsbeskrivning eller kunde ha undvikits med en annan arbetsorganisation. Studier visar till exempel att lärare och vårdpersonal lägger alltmer tid på att dokumentera sitt arbete och att det kan bidra till stress och ohälsa. Constanze Leineweber, vid Stockholms universitet, tilldelas 4 000 000 kronor för att undersöka förekomsten av illegitima arbetsuppgifter och deras hälsoeffekter i kontaktyrken och andra yrken.

Arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete utsätts för kemikalier – kan ge eksem13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete samt inom vården. Även yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet eller av att huden reagerar på materialet i skyddshandskar, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum