Linköpings kommun

Slaget om Linköping har blivit IQ-certifierat

Dela

Fjolårets succé Slaget om Linköping kommer att återkomma som evenemang i samband med höstens skolstart. Nu har även projektet blivit IQ-certifierat. Samtidigt fortsätter arbetet med att göra uppstarten ännu bättre på samtliga gymnasieskolor.

Under våren 2017 bjöd ungdomsombuden in gymnasieskolorna till samverkansmöten en gång i månaden för att diskutera en rad olika frågor. Ett ämne som eleverna själva tog upp var att de ville förändra uppstarten i gymnasiet. Det resulterade i Slaget om Linköping – en alkoholfri skolstart där gemenskap står i fokus. Nu ett år senare har projektet blivit IQ-certifierat.

– Vi är glada över utmärkelsen och stolta över elevernas engagemang. Målet var att erbjuda alla ettor en rolig och trivsam uppstart på gymnasiet, fri från kränkningar, mobbning och alkohol. Syftet var också att stärka gemenskapen mellan skolorna, säger ungdomsbud Anjelica Johansson.

Bildningsnämnden har även fattat beslut om att Slaget om Linköping ska få en fortsättning. En projektgrupp med representanter från flera olika förvaltningar arbetar nu med att ta fram en femårig plan för projektet. Utbildningsförvaltningen har även gett gymnasieskolorna i uppdrag att ta fram handlingsplaner för hur nya elever ska introduceras. Elever ska finnas med i arbetet med att ta fram handlingsplaner inför introduktion av nya gymnasieelever.

– För att få bort aktiviteter under skolstarten som innehålller alkohol och kränkningar har ett omfattande arbete satts igång som bygger på elevernas engagemang, faddrar som utbildas och utses av rektorer, att föräldrar får tydlig information och att det sätts klara start- och stopptider för aktiviteter. Nytt för i år är att insatser också görs för att skapa rätt förväntningar hos högstadieelever. Den första tiden i gymnasiet är viktig och sätter en bild av skolans värdegrund. Vi vill att skolstarten ska bli en positiv tradion som alla vill delta i och som vi är stolta över, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).

För att fira IQ-certifieringen har ungdomsombuden i Linköping bjudit in ungdomar, politiker och tjänstepersoner till ett firande i stadshuset. Media är också särskilt välkommen att delta.

Tid: torsdagen den 7 juni klockan 15.00
Plats: Kommunfullmäktigesalen, Linköpings stadshus

Läs mer om Slaget om Linköping

För mer information kontakta ungdomsombudet Anjelica Johansson 013- 26 32 29. För kommentarer kontakta bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), telefon 0725-82 81 74.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Per ConningRedaktör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen som kan göra det.

013-20 64 20per.conning@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum