Vänsterpartiet Skåne

Slopa bidraget till flyget: lägg 816 miljoner på skånska cykelvägar!

Dela

I Region Skånes nya infrastrukturplan föreslås ett stöd till drift av skånska flygplatser. Otidsenligt, en oansvarig investering i dagens klimatläge tycker Vänsterpartiet, som ville att pengarna skulle flyttas till satsningar på att bygga ut och underhålla regionens cykelvägar.

- Att mitt i den klimatkris vi befinner oss i ge regionala skattemedel till lokala flygplatser är rent utav oansvarigt, menar Vilmer Andersen, representant i regionala utvecklingsnämnden. Det går stick i stäv med våra målsättningar om minskade utsläpp. Från våra små skånska flygplatser går det främst inrikesflyg, resor som i hög utsträckning kan ersättas med tåg.

Den regionala transportinfrastrukturplanen, RTI, beskriver de regionala infrastruktursatsningarna utefter de ekonomiska ramar som anges av den nationella planen. Planen som antogs på dagens möte gäller för åren 2022-2033. Bidraget till flygdrift omfattar 36 miljoner kronor vilket Vänsterpartiet vill skjuta till posten för cykelinfrastruktur. Den samlade satsningen skulle då uppgå till 816 miljoner kronor.

- Att satsa stort på utbyggda cykelvägar underlättar både för de som har kortare pendlingssträckor som de vill och kan cykelpendla och för de som vill kunna ta sig enkelt och säkert till knutpunkter för kollektivtrafik. Transportsektorn är en av de viktigaste att ställa om på grund utav de höga utsläppen. Att ge driftsstöd till flyg i tio år till blir direkt kontraproduktivt, avslutar Angelica Svensson, även hon representant i regionala utvecklingsnämnden.

Förslaget avslogs av mötet.

Nyckelord

Kontakter

Vilmer AndersenLedamot i regionfullmäktige, representant i regionala utvecklingsnämnden

Tel:070 - 585 22 24

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Stora satsningar på arbetsmiljön, billigare kollektivtrafik och sjukvård fri från vinstjakt på agendan när Vänsterpartiets regionpolitiker träffade väljare i Ystad inför valet4.9.2022 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

På lördagen den 3 september, en vecka innan val arrangerade Vänsterpartiet i Ystad en valdag ”Ett Ystad för alla”. Solen sken, hoppborgen lockade barnen och på scen varvades musik med politiska samtal från kommun, riksdag och regionpolitik. På plats var bland annat Vänsterpartiets toppkandidater till regionfullmäktige och Vänsterpartiets regionråd Sara Svensson för att lyfta Vänsterpartiets politik för sjukvården och kollektivtrafiken inför valet den 11 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum