Spanska Turistbyrån

Slott och palats i Spanien

Dela

Spanien har en lång historia fylld med erövringar från olika folk. Fenicier, romare och araber har alla lämnat sina spår och detta tillsammans med en rik agrikultur har bäddat för att landet är fyllt med slott, borgar och palats. Castillos y Palacios / Spain Heritage Network är en onlineplattform för turismproduktklubben Slott och Palats i Spanien och syftar till att lyfta fram slottens värde och främja dem. Här presenterar vi några av de vackra slott som man kan besöka.

Slottet Monclova
Slottet Monclova

Castillo de Canena

Canenaslottet har huserat självaste kejsaren Karl V. Det byggdes under den arabiska perioden på ruinerna av en gammal romersk koloni. Under medeltiden ägdes det en tid av en tempelriddarorder. All historia är dock inte relaterad till slagfält och militärer, slottet var också hem för Garcilaso, poeten som påbörjade renässansen i Spanien.

Det är beläget i Guadalquivir-dalen, omringad av mysiga olivlundar. Slottet fungerar idag som centrum för olivoljeutvinning och är därför ett måste för matintresserade gourméer. Slottets nuvarande ägare organiserar en hel del aktiviteter om det flytande guldet, som olivoljan kallas i Spanien. Här kan man lära sig allt om hur odling, skörd och pressning går till.

Castillo de Monclova

Monclova ligger också i Andalusien och har likaledes en lång gammal historia att vila på. Men den historian är kanske inte lika krigisk som den som slottet i Canena fått erfara och därför ser detta ut mycket mer som ett palats än som en borg.

Slottet har en hel del aktiviteter kring olivolja men erbjuder också andra möjligheter så som rutter i 4x4 i quads eller buggies och kayaking.

Castillo de Morella

Mitt i en stor dal halvvägs mellan Barcelona och Valencia reser sig en prominent kulle och högst uppe ser man silhuetten av Morellaslottet. Det började byggas av araberna för mer än tusen år sedan och har varit med i stort sett varje konflikt som varit sedan dess. Här kämpade El Cid och slottet Morella spelade en stor roll i de tre inbördeskrigen som utkämpades under 1800-talet och som går under namnet Karlistkrigen.

Slottet är verkligen imponerande men byn som sträcker sig under dess murar är inte mindre värt ett besök. Morella utnämns regelbundet som en av Spaniens vackraste byar, med smala, slingrande gränder och gamla hus överallt. På FN:s världskongress om turism 2021 utnämndes Morella till en av världens bästa destinationer. Kör man söderut längs Medelhavskusten är en avstickare till Morella ett måste.

Castillo de Santiago

Santiagoslottet är kanske det mest intressanta historiskt sett av alla de slott vi presenterar här. Härifrån seglade både Columbus och Magellan. Det var också härifrån man först såg den enda kvarvarande båten i Magellanexpeditionen när den lyckades ta sig tillbaka. Så man kan säga att slottet är knutpunkten i den första världsomseglingen. Slottet är kanske därför en av Andalusiens mest besökta byggnader och det har varit skådeplats för ett otal inspelningar av filmer och serier.

Det ligger i staden Sanlúcar de Barrameda inte långt från Cádiz. Mycket intressant håller på att hända i matvärlden just här, där man experimenterar sig fram till en mix av haute cuisine och den atlantiska Andalusiens avslappnade stil. Att Michelin-guiden har uppmärksammat området har definitivt hjälpt till att sätta Costa de la Luz på den gastronomiska kartan.

Du kan läsa mer på föreningens hemsida: www.spainheritagenetwork.com 

Läs mer om Spanien: Spain.info.

Mer information om hur du reser tryggt: travelsafe.spain.info

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Slottet Monclova
Slottet Monclova
Ladda ned bild

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

http://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Läs mer om Spanien på spain.info och vår tidning på svenska upptackspanien.com.