Djurens Rätt

Slutet för Arlas Bregott-idyll?

Dela

Under flera år har konsumenter mötts av bilden av glada, fria och välmående kor i Arlas Bregott-reklam. Men dagens avslöjande av Uppdrag Granskning visar på något helt annat. Djurens Rätt kräver krafttag mot det djurplågeri som pågår inom mjölkindustrin.

Idag, den 29 januari, handlar SVT:s Uppdrag granskning om djurhållningen på en gård som levererar komjölk till Arla. I filmerna syns extremt magra kor och djur som vadar i sin egen avföring.

Med sin välkända Bregott-reklam visar Arla upp kor som lever idylliska och harmoniska liv. Den bild som Uppdrag granskning nu visar upp från Arla-gården är den totalt motsatta. En erfaren veterinär som fått se bilder och filmer inifrån gården beskriver det som “bland det värsta jag har sett”. 

- Det här är bara dokumentation från en gård. Hur ska vi och konsumenter veta hur det ser ut på andra mjölkgårdar? Det får inte fortsätta längre. Vi kräver krafttag mot djurplågeriet, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djur som drabbas av vanvård på mjölkgårdar är i en oerhört utsatt position och är helt beroende av att någon slår larm och agerar. Länsstyrelsen ansvarar för att kontrollera att djurskyddslagstiftningen efterlevs och branschen har egna kontrollsystem. Enligt Arla säkerställer deras eget kvalitetsprogram ”Arlagården” mjölk av hög kvalitet som producerats på ett ansvarsfullt sätt. Bilderna från SVT:s Uppdrags granskning talar sitt tydliga språk; kvalitetsprogrammet ”Arlagården” fungerar inte i praktiken.

Djurens Rätt kräver nu att staten ska ta ansvar för kontrollen av djurskyddet - en lagstiftning utan kontroll av efterlevnaden är meningslös. Regeringen behöver avsätta mer resurser till att säkerställa en tillräcklig och fungerande djurskyddskontroll.

Samtidigt behöver det pågående skiftet till växtbaserade livsmedel uppmuntras och påskyndas.

- När en förvrängd reklambild krockar med verkligheten är det fullt förståeligt att fler och fler konsumenter går över till växtbaserad mjölk för att vara säkra på att inga djur far illa, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum