Plikt- och prövningsverket

Slutrapport över grundutbildningsomgång 2020/21

Dela

Rekryteringsmyndigheten har enligt uppdrag i regleringsbrevet lämnat en samlad redovisning avseende mönstring och prövning för grundutbildningsomgång 2020/21 (GU 2020/21). Redovisningen har lämnats till Försvarsdepartementet.

Rekryteringsmyndigheten har med stöd av lagen om totalförsvarsplikt skrivit in 5 088 totalförsvarspliktiga till grundutbildning med värnplikt 2020/21, utifrån Försvarsmaktens utbildningsbehov. För GU20/21 var det totalförsvarspliktiga födda år 2001 som var skyldiga att fylla i mönstringsunderlaget. För att nå målsättningen om att ha 5 000 utryckande har det funnits drygt 5 300 utbildningsplatser att skriva in till.

Av de 5 088 inskrivna har cirka 75 procent kallats med stöd av lagen om totalförsvarsplikt och cirka 25 procent blev inskrivna efter att själva ha ansökt om att pröva till grundutbildning med värnplikt.

13 000 ungdomar kallades till mönstring

Rekryteringsmyndigheten kallade cirka 13 000 totalförsvarspliktiga till mönstring och drygt 4 000 individer förväntades ansöka om prövning till grundutbildning med värnplikt. Efter mönstring och prövning konkurrerar individen med sina värden till de olika befattningarna.
De individer med bäst förutsättningar blir inskrivna till grundutbildning med värnplikt.

Coronavirusets påverkan på mönstringen

När effekterna av det nya coronaviruset nådde Rekryteringsmyndighetens verksamhet i mars 2020 ändrades förutsättningarna för såväl mönstring och prövning som inskrivning. Rekryteringsmyndigheten hävde kallelser för ca 1 750 individer när smittspridningen tog fart och Folkhälsomyndigheten avrådde från längre resor inom landet.

När prövning åter kunde bedrivas prövades endast de som ville göra en egen ansökan om prövning. Ordinarie inskrivningsförfarande frångicks och direktinskrivning till befattningar tillämpades. Detta gjorde det möjligt för Rekryteringsmyndigheten att nå regleringsbrevets mål om 5 000 inskrivna till grundutbildning med värnplikt.

Kontakter

Dokument

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, Rekryteringsmyndigheten, är en expertmyndighet inom totalförsvarsområdet och lyder under Försvarsdepartementet.

Myndighetens huvuduppgifter är att mönstra och skriva in totalförsvarspliktiga till grundutbildning med värnplikt samt att bemanna krigsorganisationen. Åt andra myndigheter genomförs prövningar för urval för yrken och utbildningar med särskilda krav som handlar om trygghet och säkerhet i det svenska samhället.

Christina Malm är generaldirektör och myndighetens drygt 250 anställda finns på tre orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningsenheterna i Malmö och i Stockholm.

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Rekryteringsmyndigheten skickar ut mönstringsunderlag till 100 000 totalförsvarspliktiga födda 20038.1.2021 10:20:48 CET | Pressmeddelande

Denna vecka har drygt 100 000 totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2003 fått en broschyr hemskickad som informerar och förbereder dem inför utskicket av mönstringsunderlaget, de kommande tre veckorna skickas breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget ut. Att svara på mönstringsunderlaget är en skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum