Svenska Orienteringsförbundet

SM-guld till Alexandersson och Rost – "Skönt inför VM"

Dela

Under söndagen bärgade Tove Alexandersson andra guldet för helgen när hon vann SM i långdistans. "Ett bra lopp, jag har inte gjort några misstag", säger Tove. På herrsidan vann Erik Rost och såg därmed till att det blev dubbla guld till Alfta-Ösa.

SM-gulden i skidorientering ramlar in i en strid ström för Tove Alexandersson. I slutet av februari vann hon stafett-SM tillsammans med Bente Rost och SM i medeldistans. Den här helgen, på en arena i Malung, har hon vunnit såväl sprint-SM som SM i långdistans.
 
I söndagens lopp var Alexandersson vassast på samtliga sträckor utom fyra, där hon var näst snabbast. Efter en dryg timmes skidorientering gick hon i mål och marginalen till silvermedaljören Magdalena Olsson, IFK Mora, skrevs till 2.58. Bronset gick till Evelina Wickbom, I 19 IF, som var tre sekunder långsammare än Olsson.

- Det var ett bra lopp, jag har inte gjort några misstag. Det var superfina förhållanden, men ganska lätt orientering och kort bana för att vara långdistans, säger Alexandersson.

På herrsidan fick Erik Rost skön revansch efter ett märkligt misstag på lördagens sprint. Då missade toppåkaren sin starttid, kom iväg långt efter att hans klocka börjat ticka och slutade så småningom på tolfte plats.

Under söndagens långdistans hade Rost guldgreppet från den femte kontrollen och in i mål.

- Jag gjorde ett bra lopp i dag, men nysnö och en kall natt gjorde att det var sträv snö att kämpa i. Det kändes inte som att det gick jättefort, men det gjorde det, säger Rost.

- Skönt att göra ett bra resultat inför VM. I går missade jag ju starten.

Nu återstår bara tio dagar till säsongens höjdpunkt: VM i Piteå den 20-24 mars. Och Alexandersson känner sig redo:

- Känslan är bra, jag hoppas att formen ska vara bra på VM. Nu kommer jag att vara hemma i Falun och ladda det sista.

Även Rost har planen klar:
 
- Nu ska jag träna lite sista veckan, så att jag kommer utvilad till Piteå.
 
Resultat, SM, långdistans
Damer
1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 1.02.32, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +2.58, 3) Evelina Wickbom, I 19 IF, +3.01, 4) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +4.44, 5) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, +5.06, 6) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +6.43.
Herrar
1) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, 1.19.46, 2) Andrei Lamov, IFK Mora OK,+1.03, 3) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, +1.44, 4) Linus Rapp, IFK Mora OK, +2.16, 5) Lars Moholdt, Wing OK, +2.32, 6) Markus Lundholm, OK Renen, +3.02.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum