Svensk Innebandy

SM-guld till Falun

Dela
IBF Falun är svenska mästare efter seger med 5-3 mot Storvreta IBK i SM-finalen i Gavlehovshallen. Lagkaptenen Emil Johansson hyllade de matchavgörande veteranerna efter slutsignalen.
Falun vann sitt sjätte SM-guld. Foto: Svensk Innebandy

SM-finalen i Gavlehovshallen i Gävle blev en tajt tillställning där spelet böljade. Storvreta hade ledningen med 2-1 efter den första perioden, men i den andra vände Falun på matchen och gick upp i en 4-2-ledning.

Och det var det äldre gardet – i ett annars ungt Falun – som låg bakom det mesta. Alexander Galante Carlström sköt två mål och Johan Samuelsson ett. Bakåt höll Rasmus Enström tätt, samtidigt som han var starkt bidragande offensivt.

– De klev fram när vi som mest behövde det. De vann matchen åt oss, tillsammans med Emil Lilja i målet, säger Emil Johansson.

Just Emil Lilja fick en annorlunda uppladdning inför finalen. Han hade inte stått en enda match i slutspelet och var också tänkt som andremålvakt i finalen. Men när ordinarie målvakten Johan Rehn inte kunde spela på grund av Covid-19 fick Lilja beskedet – för bara ett par dagar sedan – att han skulle spela sin första slutspelsmatch – och dessutom finalen.

Väl under matchen storspelade han och räddade Falun flera gånger.

– Jag säger bara wow! Han är en supermänniska och jag tvivlade inte en sekund på att han skulle fixa det. Jag unnar verkligen honom att lyckas på det här sättet, säger Johansson.

Falun utökade ledningen till 5-2 i den tredje perioden. Rasmus Enström dribblade sig förbi Storvretas försvar och satte retsamt bollen i mål. Storvreta jagade sedan, men närmare en reducering med drygt fem minuter kvar av Storvretas Mattias Samuelsson kom man inte.

Guldet var Faluns sjätte genom tiderna.

– Vi kom in i matchen stärkta av att många spelare har varit däckade av Covid-19 och att uppladdningen blev så annorlunda. Med tanke på våra förutsättningar försvann pressen från våra axlar. Vi spelade ett otroligt uppoffrande spel. Vi straffade Storvreta hårt i omställningsspelet och accepterade att ligga lågt i försvaret under långa perioder. Vi kunde njuta och ta vara på möjligheterna. Vi var underdogs, men visade vilket jäkla lag vi är, säger Johansson.

Matchfakta
Storvreta IBK-IBF Falun 3-5 (2-1, 0-3, 1-1)

Första perioden
0-1 (09.29) Alexander Galante Carlström (Omar Aldeeb)
1-1 (12.02) Albin Sjögren (Robin Nilsberth)
2-1 (16.13) Filip Eriksson (Liam Åström)

Andra perioden
2-2 (05.03) Alexander Galante Carlström (Rasmus Enström)
2-3 (08.23) Johan Samuelsson (Alexander Galante Carlström)
2-4 (15.06) Victor Wettergren (Omar Aldeeb)

Tredje perioden
2-5 (10.47) Rasmus Enström (Johan Samuelsson)
3-5 (14.48) Mattias Samuelsson (Filip Eriksson)

Fria bilder från SM-finalen
Svensk Innebandy tillhandahåller gratis högupplösta bilder från SM-finalen. Medier kan enkelt ladda ner dem på www.innebandy.se/bildbank.
Uppge "Foto: Svensk Innebandy" vid användning.