Svenska Cykelförbundet

SM i Isaberg inleder svenska endurosäsongen

Dela

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen som just nu växer rekordartat.

Enduro-SM körs i Isaberg den 3-4 oktober. Bilden är fri för publicering.
Enduro-SM körs i Isaberg den 3-4 oktober. Bilden är fri för publicering.

Efter en vår och sommar med inställda tävlingar inleds den nationella tävlingssäsongen i Enduro på lördag den 3 oktober med SM i småländska Isaberg. Rekordmånga cyklister har visat intresse för årets SM-tävlingar men på grund av rådande pandemi har arrangören tvingats sätta ett maxtak på 200 deltagare fördelat på två dagar med 50 deltagare lördagen och 150 på söndagen – fördelat i tre startgrupper.

– Det har varit mycket fram och tillbaka med coronarestriktioner, men nu har vi hittat en modell för arrangemanget som både är laglig och lönsam, skriver SM-arrangören i sin inbjudan. LÄS MER

Adrian Hörnqvist är förbundskapten för de tre utförsdisciplinerna (Enduro, Downhill och 4-cross) inom Mountainbike . Han är nyss hemkommen från Pietra Ligurien i Italien där två världscupstävlingar i  Enduro world series 2020 precis avgjorts. Världscupstävlingarna kördes under två helger och totalt deltog elva svenska cyklister, vilket är rekord i endurosammanhang. Det blev dock inga topplaceringar för den svenska truppen men Adrian Hörnqvist är nöjd med de överlag starka resultaten.

– Förra årets VM-silvermedaljör Zakarias Johansen blev 12:a totalt, vilket är ett jättebra resultat. Louise Paulin har tidigare dominerat masterklassen. Nu klev hon in i dam elit vilket resulterade i en 3:e plats på en av sträckorna. Även Simon Carlsson gjorde en stark prestation, säger han.

Adrian Hörnqvist har kikat på startlistorna inför helgens Enduro-SM och har aldrig sett så hög nivå och så många elitsatsande cyklister komma till start i disciplinen. Han tror att förra årets svenska framgångar i VM kan ha bidragit till att sporten vuxit och blivit populär bland mtb-cyklister. Samt att upplägget lockar både bredd och elit.

– Downhill är lite som störtlopp. Man tar liften upp och åker ner, sen är det klart. En endurotävling är i regel indelad i 4-6 specialsträckor och det är den totala tiden som räknas. Däremellan är ska cyklisterna cykla upp för backen till den nya specialsträckan, lite som i rally, berättar Adrian.

För att bli en bra endurocyklist krävs därför både långvarig uthållighet och tekniska färdigheter utför, då banan i regel är lite brötigare och knepigare att ta sig ned för än i exempelvis Downhill, där det å andra sidan går snabbare.

Adrian Hörnqvist kommer naturligtvis vara på plats i Isaberg under helgen, och svarar gärna på frågor om Enduro Sweden series (ESS) som SM är en del av.

– Isaberg är en jättefin anläggning och bjuder på varierade banor. Det är inte jättehög fallhöjd men jag blev positivt överraskad första gången jag var där.

PM och inbjudan till tävlingarna hittar ni HÄR

ENDURO TÄVLINGSFORMAT

En Endurotävling består egentligen av två delar, specialsträckor med tidtagning och transportsträckor. Specialsträckorna (SP) är själva tävlingsmomentet. Det är här hornen växer fram och gör att man pressar sig själv lite till. Under en tävling ingår normalt ca 4-7 SP av varierande längd, allt ifrån några hundra meter till över 2km. De går i huvudsak utför. Men små klättringar kan förekomma. Tiderna på SP läggs samman den med snabbast tid vinner.

 TÄVLINGSSCHEMA

Onsdag 30 september och torsdag 1 Oktober är tävlingsområdet stängt för klargöring.
Torsdag 1 Oktober Banor offentliggörs kl 20.
Fredag 2 Oktober Banor snitslade och klargjorda.
Lördag 3 Oktober Lift öppen kl 9-15 (liftkort köps via www.isaberg.com eller i Sportcentret)
Lördag 3 Oktober Motionsklass kl 15-18 (50 startande)
Söndag 4 Oktober Tävling/(Motion) kl 9-18 (150 startande: 3 grupper med 50 åkare i varje)

Kontakter

Adrian Hörnqvist
Förbundskapten SCF - Downhill, Enduro och 4X
+46 (0) 76 197 87 87
adrian.hornqvist@rfsisu.se

Bilder

Enduro-SM körs i Isaberg den 3-4 oktober. Bilden är fri för publicering.
Enduro-SM körs i Isaberg den 3-4 oktober. Bilden är fri för publicering.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

Svenska Cykelförbundet (SCF) är ett av landets äldsta specialidrottsförbund, bildades redan år 1900. SCF består av 20 distriktsförbund, över 490 föreningar med 60 000 medlemmar. Runt 5000 cyklister per år tävlar i någon av de sju grenarna landsväg, mountainbike, Cykelcross, BMX, Paracykel, Trial och bancykel. Läs mer på Svenska Cykelförbundets hemsida, scf.se.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Svenska Spel/Tillsammans för fler i rörelse satsar på Svenska Cykelförbundets e-cycling26.11.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse, initierat av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel får Svenska Cykelförbundet nu medel för att utveckla e-cycling i Sverige. Sverige är världsledande på e-cycling och den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet. Medlen gör det möjligt att fortsätta utvecklingen av e-cycling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum