Patent- och registreringsverket

Smaklig måltid i rymden!

Dela

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att ta reda på i PRV:s årliga statistikårsbok. Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker. Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Rymden fascinerar

Rymden är ett tema som intresserar och den senaste tidens nysatsning på rymdresor har gjort att rymdteknik är ett särskilt intressant område för innovationer och patent, vilket uppmärksammas i Statistikårsboken. Astronauten Christer Fuglesang intervjuas om rymdmat, vad är det egentligen man äter när man skakar runt i tyngdlöshet? Och vad är det som fascinerar så mycket med rymden och kan vi bo och bygga kolonier på Mars?

–  Människan vill alltid komma längre och skapa nya möjligheter. Det är nog inte alls så att alla vill flytta till Mars. Men det kommer att ge en ny dimension av mänsklighetens möjligheter. Vi kommer att utveckla teknik som gör att vi kan skapa en atmosfär på Mars, säger Christer Fuglesang.

Teknik kopplad till miljö ökar mest

Det andra området som PRV valt att lyfta särskilt i den nya Statistikårsboken är miljöteknik.

– Området miljöteknik befinner sig i en tydlig uppgång som startade redan på 90-talet fram till 2012. Nu, efter några års stiltje, går utvecklingen på nytt snabbt. Ansökningarna har ökat från knappt 1 000 år 1990 till drygt 25 000 år 2018 om man ser till hela världen, säger Christian Rasch ansvarig för statistiken på miljöteknikområdet.

För Sveriges del är det framför allt områdena klimatsmart elektronik och transport/frakt som har ökat mest, fortsätter han. I stort sett överallt annars dominerar energikällor och kraftöverföring.

Jönköping överst på topplistan per capita

Jönköpings län toppar listan över antal patentansökningar per capita med 28,5 ansökningar per 100 000 invånare.

-  I regionen finns en lång tradition av företagande på teknikområdet. Både stora företag som Husqvarna och många mindre bolag arbetar med teknikutveckling och tar patent på uppfinningar, säger Mikael Gerhard, verksamhetscontroller och ansvarig för statistiken för patent.

På Gotland arbetas det mycket med varumärke och design och Gotland leder listan över flest antal ansökningar per capita.

Statistikårsboken, PRV:s årliga skrift om statistik kring patent, varumärke och design, kommer ut en gång per år och innehåller statistik om patent, varumärke och design.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige vinner årets europeiska uppfinnartävling17.6.2021 20:20:00 CEST | Pressmeddelande

Ikväll blev det klart att svenska uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili vann prestigefyllda European Inventor Award i kategorin Små- och medelstora företag. De fick priset för sitt patent som vidareutvecklar nanonsolcellsteknik. Det gör det möjligt att skriva ut solceller i en mängd ytskikt och kvalitéer med solceller som är så kraftfulla att de kan driva till exempel hemelektronik, även i inomhusbelysning.

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum