Patent- och registreringsverket

Smaklig måltid i rymden!

Dela

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att ta reda på i PRV:s årliga statistikårsbok. Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker. Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Rymden fascinerar

Rymden är ett tema som intresserar och den senaste tidens nysatsning på rymdresor har gjort att rymdteknik är ett särskilt intressant område för innovationer och patent, vilket uppmärksammas i Statistikårsboken. Astronauten Christer Fuglesang intervjuas om rymdmat, vad är det egentligen man äter när man skakar runt i tyngdlöshet? Och vad är det som fascinerar så mycket med rymden och kan vi bo och bygga kolonier på Mars?

–  Människan vill alltid komma längre och skapa nya möjligheter. Det är nog inte alls så att alla vill flytta till Mars. Men det kommer att ge en ny dimension av mänsklighetens möjligheter. Vi kommer att utveckla teknik som gör att vi kan skapa en atmosfär på Mars, säger Christer Fuglesang.

Teknik kopplad till miljö ökar mest

Det andra området som PRV valt att lyfta särskilt i den nya Statistikårsboken är miljöteknik.

– Området miljöteknik befinner sig i en tydlig uppgång som startade redan på 90-talet fram till 2012. Nu, efter några års stiltje, går utvecklingen på nytt snabbt. Ansökningarna har ökat från knappt 1 000 år 1990 till drygt 25 000 år 2018 om man ser till hela världen, säger Christian Rasch ansvarig för statistiken på miljöteknikområdet.

För Sveriges del är det framför allt områdena klimatsmart elektronik och transport/frakt som har ökat mest, fortsätter han. I stort sett överallt annars dominerar energikällor och kraftöverföring.

Jönköping överst på topplistan per capita

Jönköpings län toppar listan över antal patentansökningar per capita med 28,5 ansökningar per 100 000 invånare.

-  I regionen finns en lång tradition av företagande på teknikområdet. Både stora företag som Husqvarna och många mindre bolag arbetar med teknikutveckling och tar patent på uppfinningar, säger Mikael Gerhard, verksamhetscontroller och ansvarig för statistiken för patent.

På Gotland arbetas det mycket med varumärke och design och Gotland leder listan över flest antal ansökningar per capita.

Statistikårsboken, PRV:s årliga skrift om statistik kring patent, varumärke och design, kommer ut en gång per år och innehåller statistik om patent, varumärke och design.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Black Friday kan bli väldigt dyrt16.11.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser, utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. Så här i samband med köpfesten Black Friday riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum