Smarta elmätare till en miljon kunder

Dela

Nu startar E.ON arbetet med att installera nästa generations smarta elmätare hos bolagets elnätskunder. I snitt kommer 1000 mätare om dagen att bytas ut runt om i landet, under fyra års tid, och ersättas med nya smarta elmätare.

Foto: Christian Andersson.
Foto: Christian Andersson.

De nya mätarna är bland annat förberedda för digitala tjänster som kan visa på hushållets energitjuvar och är förberedda för att mäta och visa solcellsproduktion. Dessutom bidrar de till att förkorta eventuella strömavbrott. Genom de nya elmätarna kan alla i Sverige bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle.

Smarta elmätare är en viktig del i energiomställningen och skapar nya möjligheter för kunden. Framförallt ger de nya elmätarna förutsättningar för kunden att följa sin elförbrukning i realtid, vilket gör det lättare att påverka förbrukningen, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Under hösten genomfördes ett testprojekt i Malmö där ett antal smarta elmätare installerades. Testerna genomfördes med goda resultat och nu startar utrullningsarbetet med full styrka. Arbetet kommer inledningsvis att ske i kommunerna, Kävlinge, Lomma, Landskrona och Svalöv i Skåne och arbetet fortsätter sedan systematiskt runt om i landet. I slutet av 2024 ska alla E.ONs elmätare i Sverige vara utbytta.

Så hur smarta är de nya elmätarna egentligen?

Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution. Foto: Christian Andersson. 

–  De kan mycket, men inte allt. De är definitivt supersmarta inom sitt område, inte minst eftersom de är förberedda för digitala tjänster och för att kunna hantera mikroproduktion, det vill säga att hushållet producerar sin egen el och säljer ut överskottet på nätet. De ger också oss på E.ON förutsättningar att bli mer effektiva då de skickar oss mer information om elleveransen hos varje kund, säger Martin Höhler.

Bakgrund:

Regeringen har beslutat om nya krav på elmätare i syfte att bland annat öka möjligheten att påverka sin egen elförbrukning. Samtliga elmätare i Sverige ska bytas ut innan den 1 januari 2025 då lagen om nya krav på elmätare träder i kraft.

Lär dig mer om smarta elmätare

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Christian Andersson.
Foto: Christian Andersson.
Ladda ned bild
Smart elmätare. Foto: Christian Andersson.
Smart elmätare. Foto: Christian Andersson.
Ladda ned bild
Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution Foto: Christian Andersson.
Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution Foto: Christian Andersson.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum