Lindholmen Science Park

Smarta lösningar redo för framtidens städer

Dela

Under fem år har projektet DenCitys 34 parter arbetat med innovativa transportlösningar för tätbebyggda städer. På DenCity.se kan nu aktörer i hela Sverige ta del av koncepten, nyttorna med de olika lösningarna, rekommendationer kring implementering, affärsmodeller och vilka lärdomar som kommit ut ur projektet.

DenCity visionsbild
DenCity visionsbild

Inom DenCitys olika arbetspaket har aktörer från bland annat akademi, fastighetsbolag, logistikföretag, fordonstillverkare, dagligvaruhandel, nationella myndigheter och städer och engagerat sig.

Göteborgs Stad har varit med sedan starten av Dencity 2015. Vi har sedan dess, tillsammans med  forskare, näringsliv och andra offentliga aktörer, haft förmånen att delta i ett framgångsrikt projekt med stora ambitioner. Samarbetet med olika aktörer har hjälpt oss att få nya och fördjupade insikter kring de utmaningar vi har i den täta staden. De framtagna lösningarna, yteffektiva transportlösningar för både människor, gods och avfall, är alla pusselbitar för att lösa utmaningarna och skapa en hållbar, attraktiv stad. Tillsammans bildar bitarna en helhet och vi är både stolta och glada att varit en del i detta, säger Malin Broqvist Andersson, avdelningschef på Utveckling och Internationellt, Trafikkontoret Göteborgs Stad.

I ett innovationsprojekt som DenCity möts parterna vid samma bord, vilket annars inte är helt självklart. Tillsammans utformar vi lösningar och affärsmodeller, men vi identifierar också hinder som vi gemensamt behöver adressera om vi ska nå en modern stadsutveckling med elektrifierade transporter. Det kan gälla påverkan för att nå en utbyggd laddinfrastruktur snabbare eller diskussioner om regler som vi önskar justera för att introduktionen av elektrifierade lastbilar ska accelereras, säger David Hellstedt, vice president, Electromobility, Volvo Group Trucks Technology.

Projektets olika områden har bidragit till att skapa nya processer för hållbar förtätning och minskad trafikintensitet. Alla DenCitys lösningar, som sammantagna skapar hela koncept för hållbar transport och mobilitet, finns nu presenterade på DenCity.se och kan inkluderas i stadsutvecklingsprocesser för hållbar förtätning och minskad trafikintensitet

DenCitys olika transportlösningar har testats och realiserats i Göteborg, Jönköping och Stockholm. Nu hoppas vi att fler städer och andra aktörer ska kunna ta de lösningar som passar just deras behov, implementera och vidareutveckla dessa. Vi i projektet ser att denna implementeringsguide är något som kan skapa förutsättningar för att utveckla hållbara täta städer, säger Andreas Josefsson, projektledare för DenCity, vid CLOSER.

Fakta:

Inom DenCity har hållbara gods- och persontransporter utvecklats med utgångspunkt i den täta staden. DenCity har letts av CLOSER vid Lindholmen Science Park och utöver det ingår 34 parter från näringsliv, akademi och samhälle: Amido, Bring, Chalmers, CityMail,, COOP, DB Schenker, DHL, Ericsson, FreelWay, Framtiden, Göteborg Energi, Göteborgs stad, Göteborg Universitet, HBV, IMCG, Jernhusen, Karlastaden, Parkering Göteborg, Region Jönköping, RENZ, Riksbyggen, RISE, SSPA, Sustainable Innovation, Svensk Digital Handel, Stockholms stad, Södra Munksjöns utveckling AB, Urban ServicesVolvo Group & Älvstranden Utveckling.
Med bidrag från: Västra Götalandsregionen, Trafikverket och Vinnova.

Läs mer om projektet här:

Frågor:

Andreas Josefsson, CLOSER
andreas.josefsson@lindholmen.se
0723927656

Nyckelord

Bilder

DenCity visionsbild
DenCity visionsbild
Ladda ned bild
DenCity - vision den täta staden
DenCity - vision den täta staden
Ladda ned bild
Elektrifierad sopbil i stadsmiljö
Elektrifierad sopbil i stadsmiljö
Ladda ned bild
Återvinningspråmen utnyttjar centrala och tillgängliga vattenvägar
Återvinningspråmen utnyttjar centrala och tillgängliga vattenvägar
Ladda ned bild
Fastighetsnära leveranser och delningstjänster
Fastighetsnära leveranser och delningstjänster
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Om DenCity:
Visionen att skapa lösningar för, och implementera yteffektiva transportlösningar som möjliggör hållbara och attraktiva städer var grunden till projektet DenCity som pågick under åren 2015 –2021. 
Visionen adresseras av DenCity med hjälp av fem kompletterande koncept som samtidigt svarar på de utmaningar och behov som uppstår utifrån olika aktörsperspektiv.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Nytt samarbete elektrifierar byggarbetsplatser i Västsverige22.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I ett nystartat projekt inom ramen för ElectriCity i Göteborg, tar nu flera tunga aktörer konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll, kommer man att testa hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg. Elektrifiering inom sektorn är en central del i den omställning som krävs för att nå viktiga miljö- och klimatmål.

Tolv startups utvalda att samarbeta med sex världsledande svenska industriföretag8.6.2021 07:32:36 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar MobilityXlab de tolv startupbolag som valts ut att vara med i skapandet och utvecklandet av framtidens mobilitet tillsammans med sex av Sveriges största industriföretag. Till årets första grupp av utvalda företag har DPella/Sverige, Deep Scenario/Tyskland, IVEX/Belgien, AgeVolt/Slovakien, Chargetrip/Nederländerna, DataTor Lab/Sverige, Emsense/Sverige, Kontrol/Österrike, RadChat/Sverige, Sekai/Malta, Lolo/Sverige och Omen Technologies/Sverige, getts möjligheten efter en omfattande urvalsprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum