Linköpings kommun

Smedstad ridsportcenter invigt – en satsning på tjejidrott och tillgänglighet

Dela

Med storsatsningen Smedstad ridsportcenter främjar Linköpings kommun såväl tjejers idrottande som tillgänglighet och rehabilitering. Det sade Linköpings borgmästare Helena Balthammar och kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth vid invigningen av den nya anläggningen på fredagseftermiddagen.

Helgen 19 -21 augusti firar ryttare, hästälskare, entreprenören Haga Stall & Omsorg AB, Linköpings Fältrittklubb, ridskolechefen Ulrika Eriksson och övrig personal, Linköpings kommun, Lejonfastigheter och många fler att drömmen nu blivit verklighet: en modern anläggning i unik miljö i Tinnerö eklandskap.

– Jag är glad över att vara med och inviga Smedstads ridsportcenter som kommer att främja ridsporten i Linköping. Ridning är den näst största sporten bland tjejer och att Linköping satsar på tjejers idrottade gör mig stolt. Här kommer vi kunna se både bredd- och elitidrott, och vi får nu chansen att på några års sikt arrangera SM-tävlingar inom ridsport, vilket stärker Linköping som eventstad, säger borgmästare Helena Balthammar..

– Det finns många fantastiska aspekter kring Smedstad ridsportcenter och jag är extra glad över det fokus som finns på tillgänglighet och rehabilitering. Det bidrar till att personer med fysiska eller neuropsykiatriska funktionsvariationer får en meningsfull fritid och vi kan också utveckla det området genom forskningssamarbetet med Linköpings universitet. Jag är dessutom övertygad om att Smedstad blir en viktig plats för parasportryttare, vilket är ett av målen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Smedstad ridsportcenter kommer att bli Sveriges första forskningsanknutna ridskola. Vinnova har gett klartecken för ett tvåårigt samverkansprojekt med Linköpings universitet, LiU. Ridcentret med lektionsverksamhet för uppåt 600 ryttare i veckan, med social verksamhet, medicinsk rehab/habilitering samt en i sammanhanget ovanligt stor och samlad personalgrupp med pedagogisk kompetens kommer att vara en utgångspunkt för en rad medicinska och tvärvetenskapliga studier.

Anläggningen inrymmer 60 boxar och ett sjuk- och gäststall med tio platser. Här finns två ridhus, dressyr- och hoppbanor samt hagar. Solenergi värmer byggnaden och allt material är miljöklassat. Smedstad är byggt i ett Natura 2000-område och stor hänsyn har tagits till den unika miljön.

Mer information om Smedstad ridsportcenter via länken längre ner.

För ytterligare kommentarer kontakta borgmästare Helena Balthammar, telefon 013-20 73 01 eller kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth, telefon 013-20 47 98

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum