Uppsala kommun

Smitta av covid-19 på äldreboenden i Uppsala kommun

Dela

Tolv brukare på fyra vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun har testats positivt för covid-19. Dessa personer avskiljs nu från övriga boende. Närstående underrättas.

Smitta av covid-19 har påträffats på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun,
Smitta av covid-19 har påträffats på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun,

Smittan av covid-19 upptäcktes först på äldreboendet Liljefors torg och därefter på Bernadotte och Årstagården. Boende uppvisade symtom och testade positivt för covid-19.

Smittspårning startade både bland brukare samt personal och visade att smittan fanns på ytterligare ett vård- och omsorgsboende, Svartbäcksgården som är en enhet för korttidsvård. Det som är känt idag är att tolv brukare och ett fåtal i personalen är bekräftat smittade på de fyra aktuella boendena.

Anhöriga till de smittade får information.

– Det är djupt oroande att smittan tagit sig in på vård- och omsorgsboenden igen. Det visar att vi inte kan slappna av utan tvärtom måste fortsätta göra allt vi kan för att stoppa vidare smittspridning. Vi genomför nu åtgärder på berörda boenden för att förhindra ytterligare spridning och vi följer kontinuerligt smittläget för att kunna bedöma om fler åtgärder behöver sättas in, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

De brukare som testat positivt för covid-19 i Uppsala kommun får nu så kallad kohortvård. Det innebär att de hålls avskilda från andra personer och vårdas i eget rum av personal som inte samtidigt arbetar med personer som inte bär på smitta. 

– Vi samarbetar med smittskyddsenheten på Region Uppsala kring fortsatt analys och smittspårning för att förhindra ytterligare smittspridning. Svartbäcksgården kommer tillfälligt hålla stängt för besökare. Ingen inskrivning av nya brukare kommer äga rum i nuläget. Brukare kommer inte skrivas ut förrän negativt provresultat konstaterats för att ytterligare säkerställa att de inte bär på smitta av covid-19, säger Carina Juhlin, direktör på äldreförvaltningen.

Svartbäcksgården kommer nu att tillfälligt stänga för besökare. Även de övriga tre vård-och omsorgsboendena begränsar mottagandet av besök på de enheter där det finns smitta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Smitta av covid-19 har påträffats på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun,
Smitta av covid-19 har påträffats på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun,
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum