Region Uppsala

Smittskyddsläkaren uppmanar 65+ att snarast boka tid för dos 3

Dela

Smittskyddsläkaren i Uppsala län uppmanar alla som är 65 år och äldre att ta dos 3 så snabbt som möjligt.

 - Vi ser nu att smittan ökar och det brådskar för de äldre få en extra dos, så att de har ett gott skydd inför helgerna. Vänta inte på att få en kallelse med posten! Boka själv eller kom på drop-in. Det finns gott om vaccin och lediga tider, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman.

I slutet av förra veckan meddelade Region Uppsala att drygt 10 000 nya bokningsbara tider kommer att läggas ut fram till jul. Privata vaccinatörer har också börjat erbjuda påfyllnadsdoser.

- Det finns tusentals lediga tider redan den här veckan. Vi hinner inte skicka kallelser till dessa tider, därför finns det risk för att de står outnyttjade. Vi uppmanar därför alla som är 65 år och äldre och ska ha sin tredje dos att boka in sig snarast, säger Anna Gillman.

Arbetet med att skicka ut kallelser med förbokade tider pågår parallellt.

- Kallelserna innebär ett säkerhetsnät, där vi fångar upp alla som av olika skäl inte kommer sig för med att själv boka tid. Men man ska inte vänta på kallelsen. Om du kan vaccinera dig tidigare, gör det.

- Nu behöver vi skynda på så att vi får en hög täckning i gruppen 65-79 år. Det är först när vi nått en täckning på 80 procent som vi kan gå vidare med andra grupper, säger Anna Gillman.

Till alla som är yngre än 65 år och önskar få dos 3 så snart som möjligt har hon en uppmaning:

- Hjälp dina äldre släktingar och vänner att bli vaccinerade. Du kan hjälpa dem att boka tid eller skjutsa dem till vaccinationslokalen. Ju fortare de äldre blir vaccinerade, ju snabbare blir det din tur.

För att ytterligare skynda på vaccinationerna kommer Region Uppsala med start idag att öppna för drop-in-vaccinationer i vissa av vaccinationslokalerna. Öppettiderna finns på webbplatsen 1177.se.

- Alla lokaler är inte lämpade för drop-in, men vi kommer att hålla öppet där det är möjligt, säger Anna Gillman.

Förutom gruppen 65+ är också personer som är yngre än 65 år och ska få sin första eller andra dos välkomna på drop-in.

- Just nu kan de yngre bara boka tid via telefon. Eftersom vi har ett högt tryck på telefonbokningen erbjuder vi drop-in som ett alternativ. 

Nyckelord

Kontakter

Biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman, tel 018-611 92 23

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården4.1.2022 14:37:02 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum