Jönköpings kommun

Smittspridning inom hemtjänstgrupp

Dela

Under torsdagen fick Socialförvaltningen uppgifter om att det finns flera konstaterat smittade av covid-19 inom en av kommunens hemtjänstgrupper. Smittan finns både hos personal, vård- och omsorgstagare och anhöriga.

Socialförvaltningen har tät kontakt med läkare och sjuksköterskor på Region Jönköpings läns smittskyddsenhet för att diskutera hur smittan ska hanteras och hur kommunen ska arbeta för att begränsa smittspridningen.

- I nuläget har vi smittspårat och kontaktat alla som varit utsatta för risk att smittas, säger Stefan Österström, socialdirektör.

Åtgärder för att begränsa smittan

I överenskommelse med smittskyddsenheten ska all personal ta prov på covid-19, oavsett om de har symtom eller inte. Personal som är konstaterat smittade är sjukskrivna. Övrig personal arbetar som vanligt i väntan på provsvar och följer noga de rutiner som finns för vårdhygien och skyddsutrustning i samband med covid-19. Rutinen är att varje medarbetare ska stanna hemma eller genast gå hem om de känner av symtom på covid-19.

De vård- och omsorgstagare som är smittade ska begränsa sina sociala kontakter och isolera sig.

- Vi har avdelat särskild personal som endast hjälper dem som är konstaterat smittade, för att på så sätt minska risken för smittspridning, säger Stefan Österström.

I de fall en vård- och omsorgstagare behöver mer omsorg än tidigare på grund av covid-19, kan de erbjudas plats på en särskild korttidsenhet. Behöver någon sjukhusvård, transporteras vård- och omsorgstagaren till sjukhus.

Alla måste ta sitt ansvar

Uppgifter om personer som smittats av covid-19 omfattas av sekretess. I det här fall är det en grupp i ett större område som berörs, varför risken att röja sekretessklassade uppgifter är låg.

- Det är bra för allmänheten att känna till att smittan ser ut att öka något i kommunen och att vi alla måste bidra till att minska smittspridningen. Det gäller särskilt när man träffar personer i riskgrupp. Många av dem som får vård och omsorg tillhör riskgrupp. Samtidigt kan vi inte begränsa den enskildes rätt att ta emot besök. Vi får förlita oss på besökares goda omdöme och att de följer våra rutiner för säkra besök och på så sätt tar sitt ansvar när det gäller att minska risken för smittspridning, avslutar Stefan Österström.

Kontakt

Stefan Österström, socialdirektör, 036-10 60 15

Fakta:

Rekommendationer för att minska risk för smittspridning:

Stanna hemma om du känner av symtom på covid-19, exempelvis hosta, halsont, snuva, feber, huvudvärk, ont i kroppen, magbesvär i form av diarré, samt lukt- och smakbortfall.

Tvätta händerna noga och länge eller använd handsprit.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik trängsel – håll avstånd till andra och varandra.

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum