Region Örebro län

Snabb ökning av antalet smittade i Örebro län – smittskydd uppmanar alla att fira nyår i mindre skala

Dela

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Örebro län. Smittskydd uppmanar nu alla länsinvånare att tänka på smittsäkerheten kring nyår. ”Välj det mindre firandet”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Efter julhelgen syns en snabb ökning av antalet covid-smittade i Örebro län. Redan i början av den här veckan, måndag till och med onsdag förmiddag, konstaterades runt 600 fall. Det kan jämföras med 710 fall under hela förra veckan.

- Vi ser en ökad smittspridning i alla åldersgrupper, från 20 år och uppåt med flest fall i åldersgruppen 20-59 år. Samtidigt ser vi att smittspridningen har mattats av bland barnen som nu är lediga från skolan, säger Gunlög Rasmussen.

Preliminära resultat från typnings-PCR visar att andelen omikron ökat snabbt den senaste veckan och utgör nu minst 40 procent av samtliga fall. Smittskydd inväntar fortfarande besked från sekvensering.

- Utifrån att vi nu har en mer smittsam variant att förhålla oss till, där även vaccineffekten vad gäller smittspridning förväntas vara lägre, kan vi förvänta oss en ökad smittspridning framöver, säger Gunlög Rasmussen.

Hon uppmanar alla att ta extra hänsyn under nyårshelgen och tänka på att fira smittsäkert.

- Välj det mindre firandet och se till att alla är friska. Om man har symtom ska man stanna hemma och ta ett PCR-test. Ett negativt antigentest är inte en garanti för att man är smittfri.

Alla vuxna som varit i nära kontakt med någon som är smittad med covid-19 bör så långt det är möjligt under den närmsta veckan undvika kontakter med andra än dem de bor med .

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Lägesbild corona: Region Örebro län inför ny rekommendation - provtagning enbart för personer med symtom17.1.2022 14:17:43 CET | Pressmeddelande

Smittspridningen i Örebro län har ökat kraftigt de senaste veckorna och trenden håller i sig. Regionen inför därför, från och med den 18 januari, en tillfällig rekommendation om att personer som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med en smittad provtar sig enbart vid symtom. Detta görs för att säkerställa att alla med symtom fortsatt ska kunna ta PCR-prov. Rekommendationen gäller i första hand till och med den 1 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum