Snabbare evakueringar vid tågstopp i norra Sverige
Från och med maj inför Trafikverket kortare tider för evakueringar och röjningar vid tågstopp i norra Sverige. Utanför storstadsregionerna får det ta max två timmar att påbörja evakuering av tågresenärer. Röjningen av spåren ska påbörjas inom tre timmar.

Trafikverket och branschen har samarbetat för att utveckla arbetssätt för att påskynda evakueringar och röjningar. Samtidigt har informationen till resenärer ombord på tåg som står stilla blivit snabbare och tydligare.
Ingen ska bli fast på ett stillastående tåg
Sedan december 2019 har majoriteten av alla evakueringar i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö påbörjats inom en timme. Även flertalet röjningar av trasiga tåg har påbörjats inom utsatt tid, dvs två timmar. Att alla röjningar inte har utförts inom utsatt tid beror främst på att det inte finns röjningslok på alla sträckor ännu
– I de evakueringar och röjningar vi har gjort hittills i år har dessa åtgärder också visat sig bidra till ett effektivare arbete. Men det som är absolut viktigast är att det har också faktiskt har lett till att färre tågresenärer blivit strandsatta på stillastående tåg, säger Thomas Pettersson,
Trafikverket fortsätter etableringen av fler röjningslok under 2020 fram till 2022–2024. När alla kontrakt är klara kommer vi att har röjningslok på 15 platser i landet för att snabbt kunna röja undan trasig tåg från spåret.
– Snabbare röjning av trasiga tåg ger mer plats på spåret som i sin tur leder till bättre punktlighet för resenärer och godstrafik i hela landet, säger Thomas Pettersson, projektledare för projektet.
Röjningslok på 15 platser i landet
- 2019 dec: Stockholm och Malmö
- 2020 april: Göteborg, Gävle, Hallsberg, Karlstad-Kil-Kristinehamn, Ljusdal, Nässjö, Älmhult, Östersund
2020 dec: Borlänge - Tidigast 2022 -2024 : Boden, Kiruna Vännäs, Långsele
Faktaruta
I november 2017 fick Trafikverket i uppdrag från regeringen att införa en effektivare hantering vid störningar i tågtrafiken. Uppdraget har utförts i nära samverkan med branschen. Den 15 december 2019 gick regeringsuppdraget och projektet evakuering och röjning in i skarpt läge i södra Sverige med storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Evakuering innebär att resande måste lämna tåget oplanerat på en annan plats än vid en plattform (TTJ). Röjning är åtgärder efter avslutad räddning, i syfte att undanröja hinder för att få spår trafikerbart efter olycka eller haveri (JNB).
Nyckelord
Kontakter
För mer information
Thomas Pettersson, projektledare, Trafikverket, 010-123 31 15
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Bilder

Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Trafikverket erbjuder ekonomiskt stöd till snabbladdare för elbilar27.1.2021 09:42:42 CET | Pressmeddelande
De som vill bygga snabbladdstationer i de fem nordligaste länen kan nu söka statligt stöd till 62 utpekade platser. Norrlands inland har idag stora brister när det gäller publika snabbladdare. Bland annat i anslutning till större skidanläggningar samt längs inlandsvägen E45 upp till Karesuando.
Utredningen om en fast HH-förbindelse klar25.1.2021 14:01:25 CET | Pressinbjudan
Trafikverket har tillsammans med danska Vejdirektoratet och Transport, Bygge- och Boligstyrelsen utrett möjligheterna för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Utredningen är nu klar och media välkomnas till en presentation av den förberedande studien.
Möjliga sträckningar för ny stambana Hässleholm-Lund presenteras20.1.2021 08:47:00 CET | Pressmeddelande
Trafikverket planerar för en ny stambana mellan Stockholm och Malmö. Först ut i södra Sverige blir sträckan mellan Hässleholm och Lund. Nu har arbetet nått punkten där det finns alternativa förslag på sträckning och Trafikverket bjuder in till samråd.
Persontågens punktlighet för 2020 blev 93,5 procent18.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
År 2020 anlände 897 059 av 958 990 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid, vilket innebär en punktlighet för helåret på 93,5 procent. Utfallet är 2,2 procentenheter bättre jämfört med det tidigare rekordåret 2019.
Målinriktat arbete mot Nollvisionen ger goda resultat5.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges systematiska arbete med att förbättra trafiksäkerheten på väg ger resultat. Allt pekar på att antalet omkomna år 2020 kommer att vara under etappmålet om max 220, vilket är en halvering från år 2007.
Ekodukt ska öka djurens rörlighet och minska olyckorna på E64.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande
E6 över Hallandsåsen är hårt trafikerad och fungerar som en barriär för de djur och växter som finns i landskapet. För att motverka detta bygger Trafikverket nu en ny ekodukt. Den 4 januari startar bygget.
16 nya beredskapsflygplatser för akuta transporter23.12.2020 14:59:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen säkerställer att det finns infrastruktur för samhällsviktiga transporter. Trafikverket tecknar därför avtal med 16 flygplatser om tillfällig beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum