Svenska Bostäder

Snabbare och grönare - erfarenhet från tre Stockholmshusprojekt

Dela

Just nu är 3 750 hyresrätter av konceptet Stockholmshus i produktion eller i planeringsfas. En ny rapport utifrån tre färdigställda Stockholmshus visar att produktionskostnaderna kan pressas väsentligt i större projekt med bra markförutsättningar. Genom att bygga med stommar i trä, med hållbara utomhuslösningar och breda mobilitetslösningar kan klimatavtrycket minskas.

Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser
Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser

Stockholmshusen är ett av Stockholm stads största utvecklingsprojekt. Projektet har som mål att bygga tusentals nya hyresrätter. För att nå dit har många av stadens krafter gått ihop och arbetar tillsammans. Syftet med Stockholmshusen är att spara tid och minska kostnaderna genom att upprepa gestaltningen, bygga seriellt och jobba med överlappande processer. Nu har erfarenheterna från tre av de första Stockholmshusen sammanställts i en kort rapport.

Lägre hyra – kortare tid

För de första husen är hyresnivåerna drygt 20 procent lägre än genomsnittshyran för nyproduktion i Storstockholm. Produktionstiden har kortats avsevärt och ligger på cirka fem år. Samarbetet inom staden är avgörande för att kunna pressa tider och kostnader är samarbetet inom staden. Det är även större volymer och bra markförutsättningar..

- Vi har lärt oss mycket i dessa första projekt. I Tensta kunde vi pressa produktionskostnaderna, som till slut blev lägre än förväntat, säger Karin Ståhl, projektledare på Svenska Bostäder.

Höga krav på hållbarhet

Husen byggs med höga krav på hållbarhet, effektiv energiförsörjning och att det ska vara enkelt att resa klimatsmart genom cykel- och bilpooler.

- På Nordmarksvägen ingår både bil- och lastcykelpool. Rymliga, lättillgängliga cykelförråd med gratis laddning av elcykelbatterier, cykeltvätt och en mekstation, säger Anders Alfredsson, projektchef på Familjebostäder.

Stockholmhusen på Hagsätravägen har haft fokus på hållbart byggande och mobilitetstjänster. Här kombineras ett lågt klimatavtryck med hållbara utomhuslösningar för att hantera dagvatten och skyfall. Projektet kunde dessutom slutföras på mindre än fyra år.

- Vi är väldigt stolta att Stockholmshusen på Hagsätravägen utsågs till bästa nyproduktion i år tack vare sin fina gestaltning och smarta hållbarhetslösningar, säger Ann-Charlotte Karlsson, projektchef på Stockholmshem.

Under Open House Stockholm den 1-2 oktober visar Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder upp tre Stockholmshusprojekt. De viktigaste erfarenheterna har sammanställts i en kort rapport.

Rapporten

Snabbare och grönare – erfarenheter från tre Stockholmshusprojekt

Stockholmshusen på Open House Stockholm

Nordmarksvägen i Farsta

Hagsätravägen i Rågsved

Bussenhusvägen/Leringegränd i Tensta

Faktaruta Stockholmshus

Initiativet till Stockholmhusen togs 2014 för att möta bostadsbristen i Stockholm. Det är ett samarbetsprojekt mellan stadens tekniska förvaltningar, privata entreprenörer och de allmännyttiga bostadsbolagen; Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Målet är att snabbt och kostnadseffektivt bygga tusentals nya hyresrätter med god arkitektur och höga krav på hållbarhet. Stockholmshusen är väl gestaltade hus med omsorg om detaljer och den omkringliggande bebyggelsen i enlighet med Stockholms bostadsbyggnadstradition. 2022 är 3 750 hyresrätter planerade i 28 olika projekt. 500 lägenheter av dessa är redan inflyttade.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser
Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser
Ladda ned bild
Detalj: dörrhandtag designat av konstnären Lena Cronqvist. Foto: Gustav Kaiser
Detalj: dörrhandtag designat av konstnären Lena Cronqvist. Foto: Gustav Kaiser
Ladda ned bild
Entré, Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser
Entré, Stockholmshusen i Tensta. Foto: Gustav Kaiser
Ladda ned bild
Flygbild, Stockholmshusen i Tensta. Foto: Peter Lydén
Flygbild, Stockholmshusen i Tensta. Foto: Peter Lydén
Ladda ned bild
Stockholmshusen i Rågsved. Foto: Gustav Kaiser
Stockholmshusen i Rågsved. Foto: Gustav Kaiser
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska Bostäder
Svenska BostäderEn del av Stockholm

Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och har i över 75 år haft en aktiv roll i byggandet av Stockholm. Svenska Bostäder förvaltar cirka 27 000 hyreslägenheter, 5 centrumanläggningar och 4 000 lokaler. Svenska Bostäder har 300 anställda. Dotterbolaget Stadsholmen förvaltar cirka 1 600 hyreslägenheter och 900 lokaler och har 20 anställda.

Följ Svenska Bostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum