Snabbväxande kommuner förlorar på fastighetsavgiften

Dela

När fastighetsavgiften infördes var tanken att den skulle belöna tillväxt. Facit efter åtta år är att de snabbast byggande och växande kommunerna är ohjälpliga förlorare. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.


I propositionen som föreslog att den statliga fastighetsskatten skulle avskaffas och istället bli en kommunal fastighetsavgift skrev regeringen att den skulle belöna tillväxt genom att ge ”incitament att stimulera
bostadsbyggande”.

Åtta år in i systemet ser inget ut som förutspått.

Alla kommuner klev in på samma nivå 2008: 1 314 kronor per invånare. I den kommun som ökat sina intäkter mest, Borgholm, har summan stigit med 174 procent. Samtidigt har invånarantalet minskat med 3 procent.

Sundbyberg har sedan fastighetsavgiften infördes ökat invånarantalet med 31 procent, från 34 800 till 45 700. Ingen annan kommun kommer ens i närheten av en sådan befolkningstillväxt. Under samma period har intäkterna från fastighetsavgiften minskat med 17 procent.

– Ja, det finns anledning att fundera på om utfallet är rimligt utifrån syftet. Avgiften skulle på ett eller annat vis stimulera bostadsproduktion, och man kan fråga sig om det fungerar som det var tänkt, säger Måns Norberg, ekonom på SKL.

Hela artikeln, med fler exempel, bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum