Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar

Dela

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

- Behovet av att kunna få prata med en vuxen är alltid påtagligt, men vi ser också att det vuxit nu under pandemin. Och det faktum att skolan, som i normala fall kan verka som en fristad för unga och en slags normalitet som pågår, nu inför sommaren kommer stå stängd, skapar än mer oro, erfar Josefine Jehrlander, en av de präster som startat upp och bemannar jouren.

Snapchat-jourer drivs redan i Sura-Ramnäs och Smedjebackens församlingar, där man gjort samma kartläggning och identifiering av behovet av att finnas tillgänglig på de ungas villkor, i deras plattformar.

- Det är inte tanken att det här ska vara något övergående, något som inrättas i kris och sedan försvinner, berättar Josefine, utan att Snapchat även framöver ska kunna användas av unga för att snabbt få kontakt med oss. Det är i deras värld en helt dominerande plattform och det är bara naturligt att finnas tillgänglig även där.

Snapchatjouren öppnar den 10 juni och heter UngSupportVas (UngSupportVästerås).
Jourtimmen med direktchatt är förlagd till onsdagar och söndagar kl 20-21.
Kontot är i övrigt alltid bemannat, men meddelanden besvaras i mån av tid.

Det här kan du förvänta dig:

  • Du kommer alltid veta vem du snapar med, medarbetarna svarar med namn och titel.
  • Du som söker samtal kan vara anonym.
  • Vid slutet av livechatten raderas alla chattar.

Det här är Snapchat: En sociala medier-app med chattfunktion. Chatten raderas allt eftersom, men går också att ställa in på att finnas kvar i 24 h innan den raderas.

Nyckelord

Kontakter

Vecka 24:
Josefine Jehrlander, präst
Tel: 021-40 38 55
E-post: josefine.jehrlander@svenskakyrkan.se

Från vecka 25:
Anna Knutsson, pedagog
Tel: 021-81 46 53
E-post: anna.knutsson@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum