Stockholms stad

Snart är det dags att söka skola

Dela

På söndag öppnar e-tjänsten Söka skola. Det är dags för vårdnadshavare med barn födda 2017 att söka plats inför höstens skolstart. Cirka 10 700 sexåringar beräknas börja i förskoleklass i Stockholms stad i höst.

Illustration
Illustration

Vårdnadshavare för barn födda 2017 får i dagarna ett brev med information om att det är dags att söka skola. Uppmaningen "Dags att söka skola" sprids också via digitala stadstavlor på olika platser i Stockholm. 

-   Sökprocessen är ett första viktigt steg inför skolstarten i höst. Jag vill hälsa alla barn och vårdnadshavare varmt välkomna till skolorna i Stockholm, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i Stockholms stad.

Ansökningsperioden är 15 januari - 15 februari 2023. Nytt inför årets sökperiod är den utvidgade syskonförturen. Den gäller barn som söker till förskoleklass och som har syskon som går i förskoleklass eller i årskurs 1-5 på den aktuella skolan det läsår barnet ska börja. Tidigare omfattade syskonförturen syskon upp till årskurs 3.

Sök skola om du:

  • är vårdnadshavare för barn som ska börja förskoleklass i höst
  • är vårdnadshavare för barn som går sista årskursen på sin nuvarande skola.
  • är vårdnadshavare för barn som redan står i kö till en fristående skola och skolan är med i Stockholms stads system för ansökningar.

Sök skola någon gång under perioden 15 januari–15 februari 2023. E-tjänsten Söka skola finns på webbplatsen grundskola.stockholm. Logga in med
e-legitimation, till exempel bank-id.

Gör tre olika val för att ditt barn i största möjliga utsträckning ska erbjudas plats i en skola som du önskar.  

Om du inte söker skola för ditt barn tilldelar Stockholms stad er en plats vid en skola inom cirka två kilometers gångavstånd från barnets folkbokföringsadress.

Den 25 mars kan du logga in och se vilken skola ditt barn antagits till. Tacka ja eller nej senast den 7 april.

--

Fakta och bakgrund 

Ansökningsperioden är 15 januari - 15 februari. Höstterminens första dag är 21 augusti. Mer om sökprocessen och regler och urvalsgrunder.  

Barn i Sverige har skolplikt från och med det år barnet fyller sex år. Det innebär att barn som är folkbokförda i Sverige ska gå i grundskola eller grundsärskola (anpassad grundskola) i minst tio år. De tio åren består av förskoleklass följt av årskurserna 1 till 9.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Illustration
Illustration
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum