Växjö stift

Snart är det kyrkoval

Dela

Den 19 september är det kyrkoval. Senast idag, den 1 september, landar röstkortet i brevlådan hos dem som är röstberättigade i höstens kyrkoval.

Foto: Magnus Aronson /Ikon
Foto: Magnus Aronson /Ikon

I Växjö stift har drygt 340 000 personer möjligheten att gå till valurnorna och säga sitt om vilka som ska få vara med och forma framtidens kyrka. För att ha rösträtt ska man vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen.

– Jag hoppas att många tar chansen att göra sin röst hörd i höstens kyrkoval. När man röstar har man möjlighet att påverka vad Svenska kyrkan ska satsa på, säger Emma Wallin, valansvarig i Växjö stift.

Redan från och med 6 september går det att förtidsrösta i röstningslokaler i hela landet. Det går bra att förtidsrösta till och med valdagen den 19 september.

– Nytt för kyrkovalet den här gången är att den som röstar behöver ha med sig id-handling för att kunna legitimera sig, det räcker inte längre enbart med röstkort. Kyrkovalet kommer dessutom att genomföras på ett så smittsäkert sätt som möjligt, berättar Emma Wallin.

Fakta om kyrkovalet 2021
Den 19 september 2021 är det kyrkoval. Genom valet har alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och påverka framtidens kyrka. Det är medlemmarna som väljer ledamöter till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån. Kyrkovalet gäller för en mandatperiod av fyra år.

Mer information om valet finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Från och med 1 september finns där en funktion som heter ”Hitta din lokal” med alla lokaler för röstning och öppettider.

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson /Ikon
Foto: Magnus Aronson /Ikon
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum