Linköpings kommun

Snart dags igen för ”Vinterstad i ljus”

Dela

Nu är snart dags för årets ”Vinterstad i ljus” som i år bjuder på flera helt nya installationer. Invigningen är den 25 november. Redan den 9 oktober påbörjas monteringen.

Julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings stadskärna. Dekorationer och platserna för belysningen följer den växande innerstaden.

– Satsningen på Vinterstad i ljus och julbelysningen är ett sätt att lyfta Linköpings innerstad och öka tryggheten i vår stad. Innerstaden är Linköpingsbornas gemensamma vardagsrum och det här är en satsning som kommer alla till del, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Förutom all belysning från förra året, bjuder årets ”Vinterstad i ljus” på flera helt nya installationer.

– Vi skapar bland annat en helt fantastisk ”photo point” framför järnvägsstationen, där man kan ta roliga bilder på sig själv och sina vänner. Ett annat nytt inslag är att Trädgårdstorget får en ny allmänbelysning som kan färgväxla. Vi samarbetar där med fastighetsägare som kommer belysa sina fasader, säger stadsträdgårdsmästare Liselotte Johansson.

Entreprenören har sex veckor på sig att sätta upp belysningen. Delar av monteringen sker nattetid för att störa trafiken så lite som möjligt och för att minska riskerna för montörerna. Belysningen består av 625 000 LED-dioder och lampor och motsvarar i energiåtgång en genomsnittlig villas årliga förbrukning.

– Det känns bra att det stämningsfulla juleljuset över Linköping kommer så många invånare och besökare till del, där ökad rörelse i innerstaden samtidigt ger ökad trygghet för oss som rör oss där, säger Christian Andersson, från Tekniska verken som ansvarar för inköp och drift av julbelysningen.

Förra året pryddes områden utanför innerstaden av delar från tidigare års julbelysning. Även i år kommer delarna användas i Tannefors, Berg och Vikingstad.

Fakta
Ifjol byttes den gamla julbelysningen ut mot en ny eftersom den gamla var utsliten. Den nya belysningen är mer omfattade än tidigare. Utöver förra årets belysning förstärks belysningen i år på flera platser i innerstaden, för en kostnad av 2,5 miljoner.

Läs mer om Vinterstad i ljus

För mer information kontakta Christian Andersson, produktansvarig Belysning Tekniska verken, telefon 013-20 83 31 eller Liselotte Johansson, stadsträdgårdsmästare, Linköpings kommun, 013-20 68 07.

För kommentarer kontakta nämndordförande Elias Aguirre (S), telefon 0725-84 73 10.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum