Norrköpings kommun

Snart inleds bostadsproduktionen i Inre hamnen i Norrköping

Dela
Inom kort börjar de första bostäderna i Inre hamnen i Norrköping att byggas. Om allting går enligt planerna kan sedan de första personerna flytta i husen redan våren 2024. Detta firades fredagen den 6 maj med en gemensam pressträff med byggherregruppen och Norrköpings kommun. Under pressträffen hissades bland annat signalflaggan med budskapet ”Klart för avgång”.
Signalflaggan "klart för avgång" Foto: Norrköpings kommun
Signalflaggan "klart för avgång" Foto: Norrköpings kommun

– Under de senaste åren har ett omfattande arbete med att ge Inre hamnen ett nytt liv genomförts. Idag står byggherrarna redo att ta nästa steg; bostäder och andra lokaler ska börja byggas. Snart är därmed visionen verklighet – inom några år står en helt ny stadsdel i Norrköping redo att fyllas av invånare, näringsliv, och jobb. Detta är riktigt stort och otroligt glädjande, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu står här tillsammans. Målbilden för Inre hamnen beskrivs ofta som ett vardagsrum för alla, och den nya stadsdelen kommer både att bli ett spännande område att bo i och att besöka. I sin tur kommer detta att bidra till att Norrköping blir än mer attraktivt för näringslivet, med företagsetableringar och ökad tillväxt, vilket kommer att gynna hela kommunen, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Processen med att skapa Inre hamnen har varit igång sedan länge. Sommaren 2018 vann detaljplanen laga kraft, varpå det markförberedande arbetet kunde inledas. Sedan dess har kaj, kanaler och gatunät växt fram, våren 2024 väntas de första bostäderna och lokalerna stå klara.

Många som bidragit

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har varit med och bidragit till detta. Det är svårt att lyfta var och en, men det finns många personer – både inom samhällsbyggnadskontoret, övriga kommunkoncernen och näringslivet som har jobbat otroligt hårt för att vi ska kunna stå här tillsammans idag. Nu fortsätter vi framåt i snabb takt, men med samma omsorg om områdets viktiga historia som tidigare. Jag tror att vi är många som ser fram emot att en dag kunna gå längs med kajen i Norrköpings nya stadsdel!, säger Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör.

Under pressträffen gavs även en guidad tur i området, samt möjlighet att ta del av byggherrarnas planer vid ett Byggexpo som arrangerats i den närliggande lokalen Garaget. Lördagen den 7 maj bjöds även allmänheten in till guidade visningar av Inre hamnen samt Byggexpo. Inre hamnen besöktes då av omkring 800 personer.

Byggherresamverkan

Utvecklingen av Inre hamnen etapp 1 sker i en så kallad byggherresamverkan, vilken innebär ett nära samarbete mellan nio byggherrar och Norrköpings kommun. Byggherresamverkan för Inre hamnen omfattar: Riksbyggen, HSB, Mannersons fastigheter, Hyresbostäder, Skanska, Slättö, Castellum, Siegel och Heimstaden. Bostäderna kommer att utgöras av en mix av både hyresrätter och bostadsrätter.

Inre hamnen i punktform

  • Våren 2015: Byggherregruppen för etapp 1 utses
  • Sommaren 2018: Detaljplanen vinner laga kraft
  • Våren 2019: Utbyggnad av kaj, kanaler, gator mm påbörjas
  • Hösten 2019: Parken Kanontorget står klar
  • Hösten 2021: Sanering av gasverkstomten klar i tillgängliga delar
  • Våren 2022 utbyggnad av gång- och cykelbro startar
  • Maj 2022: Byggstart av bostäder
  • Sommaren 2022: Kanalerna färdigställs.
  • Sommaren 2023: Delar av Inre hamnen, med park och kajstråk öppnas upp
  • Våren 2024: Planerad inflytt i de första husen

Läs mer om utvecklingen av Inre hamnen

Information om byggprojekten i Inre hamnen

Kontakt:
Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-687 15 38

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd och ordf samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 070-643 83 33

Anna Selander
Titel: samhällsbyggnadsdirektör
Telefon: 0724-65 20 54

_____________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Signalflaggan "klart för avgång" Foto: Norrköpings kommun
Signalflaggan "klart för avgång" Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Under pressträffen talade bland andra kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S), samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander samt Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Norrköpings kommun
Under pressträffen talade bland andra kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S), samhällsbyggnadsdirektör Anna Selander samt Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum