Huddinge Kommun

Snart kan Huddinges äldre få ökade möjligheter att välja äldreboende

Dela

Vård- och omsorgsnämnden beslutade den 11 maj att föreslå att de som har blivit beviljade en plats på ett äldreboende själva ska få välja vilket boende de vill bo på. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige i augusti.

– Förslaget kommer att ge våra äldre ökad möjlighet att välja var de vill bo när det är dags att flytta till ett äldreboende, så jag är glad att vi nu är ett steg närmare att förverkliga detta, säger Karl Henriksson, (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Huddinge kommun.

Prognoser visar att andelen personer som är 80 år eller äldre kommer att öka markant i Huddinge kommun de närmaste åren. Den demografiska utvecklingen med allt fler äldre gör därför att behovet av vård och omsorg ökar.

– Fler äldre gör att det finns ett behov av nya äldreboenden. Genom att införa valfrihetssystem kan vi lättare få in fler äldreboenden i kommunen vilket gör att vi kommer vara väl förberedda. Det ger också ökade möjligheter för välfärdsföretag att verka som leverantörer i vår kommun, säger Karl Henriksson (KD).

När det nya valfrihetssystemet införs kommer avtalen med privata leverantörer gälla tillsvidare om de uppfyller kvalitetskrav och andra villkor, till skillnad från idag när avtalen är tidsbestämda enligt lagen om offentlig upphandling.

Alla leverantörer som uppfyller kraven kan ansluta sig till valfrihetssystemet under avtalsperioden vilket innebär att det löpande kan tillkomma nya äldreboenden för den enskilde att välja på.

Vad händer nu?

Kommunfullmäktige ska fatta beslut den 24 augusti 2020. Om kommunfullmäktige beslutar att införa valfrihetssystem för äldreboende så kommer det att börja gälla från och med den 1 april 2021 då nuvarande ramavtal löper ut.

För mer information, kontakta

Karl Henriksson (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Huddinge kommun, 08–535 313 51, karl.henriksson@huddinge.se 

Lotta Wigen, socialdirektör, Huddinge kommun, 08–535 312 01, lotta.wigen@huddinge.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se

Nyckelord

Dokument

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum