Snart kommer astronauten Jessica Meir hem till Västerås
Astronauten Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, är snart på plats i staden. Hon väljer Västerås som en av fem städer på sin Sverigeturné i juni. Den 23 juni ska hon föreläsa för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir ska resa runt i Sverige under fem dagar i juni för att föreläsa och träffa allmänhet, forskare och studenter. Den 23 juni kommer hon till Västerås och håller en föreläsning för allmänheten på Mälardalens Universitet. Eventet är en del av firandet av att Västerås vid årsskiftet 2021/2022 blev universitetsstad.
- Det är fantastiskt att få välkomna Jessica Meir hem till Västerås, där hon har rötter. Som första svenska kvinnan i rymden har hon spännande berättelser, om livet och forskningen i rymden samt drömmen att bli första kvinnan på månen, att dela med sig av till västeråsborna, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.
I samband med föreläsningen kommer hon även lämna tillbaka den tygfrisbee med Västerås kommunvapen på, som hon hade med sig upp i rymden.
Jessica Meir är aktuell i och med uttagningen till månprogrammet Artemis, som drar i gång på allvar i sommar. Målet är att landa astronauter nära månens sydpol under 2020-talet.
Västeråsbördiga Jessica Meir är dotter till svenska Ulla-Britt från Västerås, född Carlsson, och israel-irakiska Josef Meir. Jessicas två äldre syskon är födda i Sverige, men hon föddes själv i USA och har växt upp i Caribou, Maine.
Jessica Meir, som både har amerikanskt och svenskt medborgarskap, blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden 25 september 2019. Där tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer. Hon utförde viktig forskning under rymdfärden, bland om hur hjärtvävnad beter sig i mikrogravitation jämfört med på jorden.
Nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda personer till det amerikanska månprogrammet Artemis och kan därmed bli första kvinnan i världen på månen. Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning och är doktor i marinbiologi samt har en master i rymdstudier och kandidat i biologi.
Journalister är välkomna på Jessica Meirs föreläsning. För anmälan kontakta:
Mats Lindskog
Kommunikationsdirektör
mats.lindskog@vasteras.se
021-392566
Fakta - Jessica Meirs föreläsning i Västerås
23 Juni, 13.00-14.30. Öppen föreläsning med Jessica Meir på Mälardalens Universitet.
Relaterat material
På Rymdstyrelsens webbplats: https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/rymdfakta/manniskan-och-rymden/jessica-meir/
NASA: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/jessica-u-meir/biography
Nyckelord
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Träffa Sveriges nya astronaut18.1.2023 10:42:05 CET | Pressmeddelande
Sverige har fått en ny framtida rymdfarare. Marcus Wandt från Linköping antogs som astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA i slutet av förra året. Nu har du möjlighet att träffa honom och höra han berätta sin historia. Kom till ABF-huset i Stockholm den 25 januari klockan 17:00.
Svensk bland Europas nya astronauter23.11.2022 17:43:44 CET | Nyheter
Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut 17 nya astronautkandidater bland mer än 22 500 sökande från alla 22 medlemsstater. Sverige finns representerad i reservtruppen med Marcus Wandt från Linköping.
Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande
På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.
Svenska satelliten Mats ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet27.10.2022 13:24:12 CEST | Pressmeddelande
Den 1 november sänds den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum