Rymdstyrelsen

Snart landar astronauten Jessica Meir i Helsingborg

Dela

Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, kommer till Helsingborg nästa vecka. Den 21 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen. Hon besöker även Planetgatan vid Sundstorget, Havoteket och Recolab.

Jessica Meir ombord på ISS. Foto: NASA
Jessica Meir ombord på ISS. Foto: NASA

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir ska resa runt i Sverige under fem dagar i juni för att föreläsa och träffa allmänhet, forskare, politiker och studenter. Helsingborg är en av fem städer hon besöker.

Höjdpunkten för besöket i Helsingborg är Jessica Meirs föreläsning för allmänheten den 21 juni i Helsingborgs Konserthus. Hon kommer också att närvara på stadsmässan H22 City Expo och besöka rymdutställningen Planetgatan, Havoteket och Recolab. 

- Det är fantastiskt att få välkomna Jessica Meir till Helsingborg. Som första svenska kvinnan i rymden har hon spännande berättelser, om livet och forskningen i rymden samt drömmen att bli första kvinnan på månen, att dela med sig av till helsingborgarna, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen. 

Jessica Meir är aktuell i och med uttagningen till det nya månprogrammet Artemis, som drar i gång på allvar i sommar.  Målet är att landa astronauter nära månens sydpol under 2020-talet.  

Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. Hon blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden 25 september 2019. Där tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer. Hon utförde viktig forskning under rymdfärden, bland om hur hjärtvävnad beter sig i mikrogravitation jämfört med på jorden.

Nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda personer till det amerikanska månprogrammet Artemis och kan därmed bli första kvinnan i världen på månen. Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning och är doktor i marinbiologi samt har en master i rymdstudier och kandidat i biologi. 

Jessica Meirs besök i Helsingborg är en del i Rymdstyrelsens satsning på den internationella stadsmässan H22 City Expo, med målet att uppmärksamma hur viktig rymdforskning är för vår tillvaro på jorden. Förutom Planetgatan runt Sundstorget, där månen och de åtta planeterna hänger som gigantiska bollar över besökarnas huvuden, bjuder Rymdstyrelsen även på panelsamtal och föreläsningar den 16 juni.

Journalister är välkomna på Jessica Meirs föreläsning och Rymdstyrelsens övriga arrangemang.

För deltagande behövs pressackreditering på H22: https://h22.se/expo-press/

Fakta - Rymdstyrelsens föreläsningar och panelsamtal under H22 City Expo

Jessica Meir:

21 juni, 16.30-17.30.  Öppen föreläsning med Jessica Meir, stora salen i Helsingborgs Konserthus.

Christer Fuglesang:

16 juni, 13.00-13.30. Samtal om rymdmat och hur det är att äta i rymden med Christer Fuglesang i lilla salen i Helsingborgs Konserthus.
16 juni, 17.10-17.50. Tillbaka till månen och när åker vi till Mars? Christer Fuglesang föreläser på H22 Arenas huvudscen.

Övriga arrangemang:

16 juni, 14.00-17.00. Panelsamtal i Rymdstyrelsens värdskapshus på Hamntorget med fokus på hur rymden hjälper oss att bygga hållbara samhällen. Tre med panelsamtal: ”Rymddata för en grön framtid: Hur kan jordobservation från rymden stötta Helsingborgs stad”, ”En hållbar framtid: Resursmart mat, samhällsbyggnad och vikten av cirkulära system” och ”Svensk rymdverksamhet i en ny säkerhetsordning”.

Relaterat material: 

Rymdstyrelsens webbplats https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/rymdfakta/manniskan-och-rymden/jessica-meir/
NASA: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/jessica-u-meir/biography

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jessica Meir ombord på ISS. Foto: NASA
Jessica Meir ombord på ISS. Foto: NASA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum