Snart öppnar ansökan till ESA:s trainee-program
Snart släpper European Space Agency (ESA) nya trainee-tjänster inom programmet Young Graduate Trainee. Redan nu kan man passa på att förbereda sin ansökan för att vara redo när de nya tjänsterna släpps.

Varje år i februari släpper ESA runt 100 traineeplatser inom Europas rymdsektor, på välkända forskningsinstitut och såklart även inom ESA. Snart öppnar ansökningarna för 2022. Här är sex saker att ha koll på inför att ansökningarna öppnar:
- Vad innebär Young Graduate Trainee?
Young Graduate Trainee (YGT) är ESA:s eftersökta traineeprogram. Programmet erbjuder unga akademiker möjligheten att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet inom drift och utveckling av rymduppdrag, i en internationell och multikulturell miljö. Trainee-tjänsterna sträcker sig över ett år, med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. På ESA:s hemsida kan du läsa mer om olika förmåner kring tjänsten.
- Vem kan söka?
För att söka till YGT-programmet måste man gå sista året på (eller nyligen ha tagit examen från) en masterutbildning inom ingenjörsvetenskap, informationsteknologi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller business. Man måste också vara svensk medborgare eller medborgare i någon av ESA:s andra medlemsstater, associerade medlemsstater eller samarbetsstater.
- Varför ska man söka en trainee-tjänst hos ESA?
ESA:s traineeprogram erbjuder en unik upplevelse där studenter får möjlighet att bli en del av ett forskarteam, ingenjörsteam eller affärsteam med medarbetare från hela Europa. Tillsammans med internationella kollegor kommer de få arbeta med inspirerande rymduppdrag och skaffa sig omfattande erfarenheter som kan öppna upp dörrar för en fortsatt karriär inom Europas rymdsektor.
- Hur ansöker man till YGT-programmet?
När ansökningarna öppnar har studenter möjlighet att läsa på om de olika tjänsterna och vad de innebär. Sedan väljer de den tjänst som intresserar mest, och som passar bäst utifrån sin akademiska bakgrund och karriärsmål. För ansökningarna krävs det att studenten bifogar sitt CV och ett motivationsbrev. Det går högst att söka två tjänster.
- Om man blir utvald, när börjar man då?
Intervjuer med utvalda kandidater genomföras mellan mars och maj. Det slutliga urvalet görs av ESA i juni. Den utvalda kandidaten bestämmer tillsammans med ESA ett datum för tillträde, vanligtvis någon gång i september eller oktober.
- Hur kan man hålla koll på när ansökningarna öppnar?
För att snabbt få reda på när tjänsterna släppts kan man prenumerera på ESA:s karriärnyheter, eller sätta upp en notis på deras rekryteringshemsida. Det går också att följa rymdjobb på Rymdstyrelsen.se, där vi varje fredag uppdaterar sidan med nya lediga tjänster inom rymdsektorn.
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
TechDay om rymdtekniska tillämpningar20.5.2022 13:01:03 CEST | Pressmeddelande
Den 15 juni genomför FMV för Försvarsmaktens räkning och inom projektet Militärt Innovationsprogram, en TechDay inom rymdområdet. Rymdstyrelsen har även en aktiv utlysning, Rymdtillämpningsprogrammet, vars syfte är att stimulera innovativ teknikutveckling inom rymdinfrastruktur, samt rymdtekniska tillämpningar, exempelvis tjänster utifrån exploatering av rymddata för samhälleliga ändamål. Båda har deadline för ansökan den 23 maj.
Rymdstyrelsen tar solsystemet till Helsingborg i sommar17.3.2022 14:35:13 CET | Pressmeddelande
Under den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg kommer Rymdstyrelsen sprida kunskap om rymden med hjälp av solsystemets planeter i en stor utställning på Sundstorget mitt i stan.
Första spadtaget för ny rymdfabrik16.3.2022 11:48:35 CET | Pressmeddelande
Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity (tidigare RUAG Space) och bygger en ny rymdfabrik i Linköping. Den nya satsningen innebär en fördubbling av produktionen av satellitdispenser. Det medför ett 60-tal nya arbetstillfällen. Den 15 mars togs det första spadtaget.
Exoplanet med atmosfär likt jordens1.2.2022 10:32:13 CET | Nyheter
Forskare från Lunds universitet har för första gången hittat en atmosfär likt jordens på en annan planet i universum. Trots detta är det inte en värld vi vill, eller skulle kunna, leva i. De nya resultaten innebär att forskarna kan behöva se på exoplaneter på ett nytt sätt framöver.
Tre år sedan Yutu-2 landade på månens baksida28.1.2022 14:01:17 CET | Nyheter
I januari 2019 landade den kinesiska rymdsonden Chang’E-4 på månens baksida. Med sig hade den rovern Yutu-2 som efter tre år fortfarande levererar data till forskarna. Ombord på rovern finns även ett svenskt instrument som utvecklats av IRF i Kiruna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum