Rymdstyrelsen

Snart öppnar ansökan till ESA:s trainee-program

Dela
Snart släpper European Space Agency (ESA) nya trainee-tjänster inom programmet Young Graduate Trainee. Redan nu kan man passa på att förbereda sin ansökan för att vara redo när de nya tjänsterna släpps.
Bild: ESA
Bild: ESA

Varje år i februari släpper ESA runt 100 traineeplatser inom Europas rymdsektor, på välkända forskningsinstitut och såklart även inom ESA. Snart öppnar ansökningarna för 2022. Här är sex saker att ha koll på inför att ansökningarna öppnar:

  1. Vad innebär Young Graduate Trainee?

Young Graduate Trainee (YGT) är ESA:s eftersökta traineeprogram. Programmet erbjuder unga akademiker möjligheten att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet inom drift och utveckling av rymduppdrag, i en internationell och multikulturell miljö. Trainee-tjänsterna sträcker sig över ett år, med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. På ESA:s hemsida kan du läsa mer om olika förmåner kring tjänsten.

  1. Vem kan söka?

För att söka till YGT-programmet måste man gå sista året på (eller nyligen ha tagit examen från) en masterutbildning inom ingenjörsvetenskap, informationsteknologi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller business. Man måste också vara svensk medborgare eller medborgare i någon av ESA:s andra medlemsstater, associerade medlemsstater eller samarbetsstater.

  1. Varför ska man söka en trainee-tjänst hos ESA?

ESA:s traineeprogram erbjuder en unik upplevelse där studenter får möjlighet att bli en del av ett forskarteam, ingenjörsteam eller affärsteam med medarbetare från hela Europa. Tillsammans med internationella kollegor kommer de få arbeta med inspirerande rymduppdrag och skaffa sig omfattande erfarenheter som kan öppna upp dörrar för en fortsatt karriär inom Europas rymdsektor.

  1. Hur ansöker man till YGT-programmet?

När ansökningarna öppnar har studenter möjlighet att läsa på om de olika tjänsterna och vad de innebär. Sedan väljer de den tjänst som intresserar mest, och som passar bäst utifrån sin akademiska bakgrund och karriärsmål. För ansökningarna krävs det att studenten bifogar sitt CV och ett motivationsbrev. Det går högst att söka två tjänster.

  1. Om man blir utvald, när börjar man då?

Intervjuer med utvalda kandidater genomföras mellan mars och maj. Det slutliga urvalet görs av ESA i juni. Den utvalda kandidaten bestämmer tillsammans med ESA ett datum för tillträde, vanligtvis någon gång i september eller oktober.

  1. Hur kan man hålla koll på när ansökningarna öppnar?

För att snabbt få reda på när tjänsterna släppts kan man prenumerera på ESA:s karriärnyheter, eller sätta upp en notis på deras rekryteringshemsida. Det går också att följa rymdjobb på Rymdstyrelsen.se, där vi varje fredag uppdaterar sidan med nya lediga tjänster inom rymdsektorn. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye