Stiftelsen Skansen

Snart sitter vi i sjön - skräp som resurs

Dela
Snart sitter vi i sjön – och det rent bokstavligt för på Skansen pågår nu en utställning om skräp som resurs där en 3D-printad designstol av gamla fiskenät och plastskärp och en rad andra innovationer visas upp. Sugrör baserade på cellulosa, solglasögon, badkläder och skor av uttjänta fiskegarn. Skräp är en resurs.
Glenn Matsing. Foto: Skansen
Glenn Matsing. Foto: Skansen

Glenn Mattsing, som byggde Thrash-Tiki och seglade till Almedalen 2017, har skapat en utställningen som visar innovationer och nya produkter som tillverkas av skräp med nya metoder. På plats finns en ny typ av 3D-printer i storformat som liveprintar designmöbler av återvunnen plast. Thrash-Tiki, flotten av skräp, står strandad på terrassen vid Filmsalen på Baltic Sea Science Center.

-Vatten är i fokus på Skansen och nya Baltic Sea Science Center av många skäl, säger Josefin Sollander, sponsoringansvarig på Skansen. Nedskräpning och miljögifter, ohållbart fiske och döda bottnar är problem måste åtgärdas. Då är det viktigt att visa att det finns mycket som görs för att skapa ett friskare och renare hav, att det inte är kört.

-Vi vill visa att det finns hopp, säger Anna Björn som är enhetschef på Baltic Sea Science Center. Här kan man se både problemen men också lära sig om lösningarna. Det tror vi är vägen framåt.

Utställningen visar exempel på produkter som vi kan producera av skräp och produkter som är tillverkade av nya milövänliga material. Att göra en designerstol av ett fiskenät innefattar tvättning, sortering och finfördelning för att till slut komma till printning. Material som kan användas i 3D printrar är tack vare nya innovationer olika typer av skräp: fisknät, bilinredningar, plastflaskor och annat som flyter runt i våra hav och ligger på våra soptippar världen över. Att printa en stor stol tar ca 2 timmar.
Ett annat bra exempel är Ahlstrom-Munksjö som står bakom CelluStraw - sugröret baserat på cellulosa som löser upp sig om det hamnar i havet. 

Havet i fokus pågår fram till 8 september på Baltic Sea Science Center på Skansen.

Bilder

Glenn Matsing. Foto: Skansen
Glenn Matsing. Foto: Skansen
Ladda ned bild
3D-printad designerstol. Foto: Glenn Matsing
3D-printad designerstol. Foto: Glenn Matsing
Ladda ned bild
HKH Kronprinsessan Victoria och Anna Björn vid invigningen av BSSC. Foto: Dan Lepp
HKH Kronprinsessan Victoria och Anna Björn vid invigningen av BSSC. Foto: Dan Lepp
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye