Dagens Samhälle

Sned fördelning av flyktingmiljarder

Dela

Regeringens två stora miljardstöd till kommunerna för flyktingmottagandet har värderat flyktingar i anläggningsboenden på landsbygden 36 procent högre än flyktingar i exempelvis Södertälje. Det visar Dagens Samhälles granskning. Regeringen har valt att kraftigt prioritera kommuner med hastigt uppbyggda boenden.


Sedan flyktingsituationen i höstas hamnade på allas läppar har regeringen agerat med två miljardstöd till kommuner och landsting. Pengarna ska användas under 2016 och 2017. Men regeringens fördelningsnycklar har inneburit att asylsökande har prioriterats tungt, på bekostnad av de flyktingar som fått uppehållstillstånd och tagits emot i en kommun.

Följden blir att Södertälje får 36 procent mindre för varje flykting än de fem kommuner som fått mest.

– Små kommuner med stora anläggningsboenden har fått stora pengar. Ebo-kommunerna har man svårare att förstå. Det borde vara tvärtom. De stora ansträngningarna för kommunekonomin ligger just i ebo-mottagandet, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens  ordförande i Södertälje.

De fem kommuner som har fått det största flyktingstödet per invånare är alla små landsbygdskommuner där Migrationsverket har stora anläggningsboenden: Ljusnarsberg, Norberg, Lessebo, Laxå och Åsele.

Tillsammans har de tagit emot nästan lika många flyktingar som Södertälje i de kategorier som regeringen valt att fördela pengarna efter, cirka 5 400 mot 5 600. Men tillsammans får de fem toppkommunerna 60 miljoner mer i statsbidrag än Södertälje.

Mottagandet i Södertälje och andra ebo-kommuner – som Norrköping, Göteborg och Malmö exempelvis – är
långvarigare genom att flyktingarna ofta blir kvar i kommunen. Skillnaden mot kommunerna med  anläggningsboenden är såvitt man hittills kan se stor. Därifrån flyttar flyktingarna i hög grad någon annanstans. Under asyltiden är kommunens ansvar i huvudsak skola och förskola.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum