Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna kräver skarpare arbetsmiljölagar

Dela

Idag presenterade Socialdemokraterna tre nyheter som de kommer att driva i Europaparlamentet. Det handlar om skarpare lagstiftning på arbetsmiljöområdet så att människor inte ska dö av sina jobb.

-          Ingen ska dö av jobbet. För oss socialdemokrater är det en självklarhet. De som orsakar människor lidande och orättvis behandling ska ta sitt ansvar. I valet mellan marknad och människa står vi på människors sida. Det gör inte Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger Heléne Fritzon, socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet.

Vi vill att EU stärker sitt arbete för att människor inte ska utnyttjas på arbetsmarknaden, utsättas för livsfaror på jobbet eller ha svårt att hävda sin rätt gentemot företag som utnyttjar sin arbetskraft och struntar i regler och lagar. Ingen ska utsättas för ämnen som kan ge cancer eller riskerar möjligheten att skaffa barn. Fler kvinnor än män tvingas av hälsoskäl avsluta sitt arbetsliv i förtid. Vi vill se starkare regler för en bra arbetsmiljö. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter att kunna arbeta längre utan risk för ohälsa.

Därför har vi idag presenterat följande vallöften:

 • Fortsätta med arbetet mot osund konkurrens inom EU-samarbetet
   - I EU ska vi inte konkurrera med dåliga arbetsvillkor, varken i form av löner, arbetsmiljö eller andra villkor.
  - De grundläggande fackliga fri- och rättigheterna ska skrivas in i EU:s fördrag om det revideras genom ett så kallat socialt protokoll.
 • Dubblera antalet ämnen som omfattas av EU:s cancerlagstiftning
   - Skärpa reglerna ytterligare när det gäller cancerframkallande och reproduktionsstörande ämnen på arbetsplatserna. 
 • Införa strängare regler för reproduktionsstörande ämnen på arbetsplatsen
   - Skydd mot reproduktionsstörande medel ska ingå i EU:s strängaste lagstiftning.
  Kommissionen bör utreda ett ökat skydd för personal i sjukvårdssektorn och föreslår nödvändiga förändringar.

Presskontakt
Johanna Kvist
tel: 08-700 26 83
mejl: press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum