Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna presenterar sjuksköterskelyft

Dela

Socialdemokraterna går till val på ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Investeringar i en bättre sjukvård går för oss före stora skattesänkningar. För att korta vårdköer och utveckla vården behövs satsningar på vårdens viktigaste resurs: personalen. Socialdemokraterna presenterar nu ett sjuksköterskelyft.

Idag är det brist på såväl grundutbildade som specialistutbildade sjuksköterskor. För att möta detta har den socialdemokratiskt ledda regeringen sedan 2015 byggt ut antalet utbildningsplatser. Fler utbildar sig idag till sjuksköterskor men vi är inte nöjda. Med fler anställda som har bättre villkor kommer svensk sjukvård att fortsätta utvecklas.

– Vi vill ha ett sjuksköterskelyft för att fler ska vilja, orka och kunna jobba som sjuksköterska. Vården behöver fler sjuksköterskor som har tid för patienten. Så gör vi vården bättre och kortar vårdköer. Det prioriterar vi före stora skattesänkningar för de som redan har, säger Annika Strandhäll (S).

– Sjuksköterskeyrket är inte tillräckligt attraktivt idag. De som varje dag arbetar med att ta hand om oss när vi är som skörast förtjänar bättre introduktion, ledarskap och handledning när de är nya i yrket, säger Annika Strandhäll (S).

Förslagen i sjuksköterskelyftet:

- Inför ett introduktionsår för sjuksköterskor!

En bra och tillgänglig vård för patienten bygger på att vi har tillräckligt många anställda med rätt kompetens. Den första tiden i yrket som nyutexaminerad sjuksköterska är ofta tuff. Socialdemokraterna vill att alla sjuksköterskor får möjlighet till ett kliniskt introduktionsår som introduktion till yrket efter avslutad utbildning. 200 miljoner kronor per år öronmärks under nästa mandatperiod, från Professionsmiljarden. Satsningen motsvarar ett stöd till vården på 40 000 kronor per nyutbildad sjuksköterska.

-  Fler handledare så att sjuksköterskestudenter kommer ut i vården

Utbildningar till sjuksköterska, specialistsjuksköterska och barnmorska har byggts ut, men bristande tillgång till verksamhetsförlagd utbildning och handledare i vården gör att utbildningarna inte kan byggas ut i den takt som behövs. Vården är helt enkelt så ansträngd att det är svårt för dem att ta emot fler studenter i den verksamhetsförlagda utbildningen.

Socialdemokraterna vill öronmärka 100 miljoner kronor till handledare för verksamhetsförlagd utbildning, inom ramen för Professionsmiljarden.

- Skapa en ledarskapsakademi för vård och omsorg

Ledarskapet och cheferna är avgörande för en bra arbetsmiljö. Socialdemokraterna vill inrätta en nationell ledarskapsakademi för sjukvården och äldreomsorgen. 50 miljoner kronor årligen i nya pengar avsätts för detta.

- Skapa ett specialistråd för att säkerställa antalet sjuksköterskor långsiktigt

Idag har Socialstyrelsen ett råd för läkarnas specialisttjänstgöring som exempelvis hanterar hur stor specialistläkartjänstgöringen ska vara. Socialdemokraterna vill se ett råd för specialistsjuksköterskor för att nationellt säkerställa tillräckligt många sjuksköterskor med rätt kompetens. 2 miljoner kronor avsätts.

Tidigare har Socialdemokraterna redovisat stora investeringar i svensk hälso- och sjukvård. Dagens besked gäller 352 miljoner kronor. Socialdemokraterna går till val på förslag för sjukvården på totalt mer än 17,8 miljarder per år. Det är en rekordstor satsning på hälso- och sjukvård och större än alla andra partiers vallöften. Sjuksköterskelyftet är en avgörande pusselbit för en tryggare vård och ett starkare samhälle.

Kontakt:

Jakob Andersson

Pressekreterare hos Annika Strandhäll

Telefon: 072-4504185

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

De högerextrema attackerar pressfriheten i Europa22.5.2019 08:52:39 CESTPressmeddelande

Socialdemokraterna presenterade idag en granskningsrapport som beskriver hur Sverigedemokraterna och de högerextrema krafterna hotar pressfriheten i Europa. Under pressbriefen deltog den polske journalisten Robert Kowalski och beskrev tillståndet för press- och mediefriheten i Polen som mycket problematisk. Samtidigt hyllar Sverigedemokraternas företrädare de EU-länder som bryter mot EU:s gemensamma värden om demokrati och pressfrihet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum