Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna släpper kongresshandlingar

Dela

Idag, fredag den 8 februari, skickas kongresshandlingarna inför Socialdemokraternas partikongress i mars ut till ombud runt om i Sverige.

Kongressen ska fatta beslut om två programtexter. En berör Socialdemokraternas organisationsutveckling och en handlar om jobb, omställning och utbildning.

De två huvudföredragande, Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad, har tillsammans med varsin grupp arbetat fram dokumenten.

- Jag tycker att detta organisatoriska program andas både självinsikt och framtidstro. Vi som parti behöver förnya oss och bli relevanta för större grupper i samhället. Samtidigt vill vi bevara och utveckla den demokratiska tanken och det goda politiska samtalet som vi varit bärare av under mer än ett sekel, säger Lena Rådström Baastad.

- Vi vet att kunskapskraven ökar både på arbetsmarknaden och i näringslivet. Företagens största tillväxthinder att man inte lyckas rekrytera anställda med rätt kompetens. Samtidigt ser vi hur många känner en otrygghet och rädsla att lämnas efter när omställningen och den internationella konkurrensen fortsätter öka. Därför måste vi skapa bättre möjligheter till utbildning och att ställa om mitt i livet. Låter vi bli att ta tag i de här utmaningarna nu så kommer det på sikt leda till att fler människor får uppleva arbetslöshet och fler företag hindras från att växa. Istället ska vi utveckla ny socialdemokratisk politik för jobb, trygghet, utveckling, säger Mikael Damberg.

Länk till handlingarna: www.socialdemokraterna.se/aktuellt/2018/socialdemokraternas-partikongress-2019/

Några av förslagen i korthet:

Utbildning/omställning/ arbete:

  1. En Växa- och växlareform – en bred reform för att stärka det livslånga lärandet. Bland annat ska studiemedelssystemet ska förändras för att passa yrkesverksammas vidareutbildning.
  1. Det ska finnas ett brett och likvärdigt utbildningsutbud i hela landet anpassat till arbetsmarknadens behov. Ett regionalt planeringsansvar ska införas och andelen platser på yrkeshögskola och högskola ska öka ytterligare med 30 000 till 2025.
  1. Yrkesutbildning ska bli tillgänglig för alla, även för den som redan har en utbildning sedan tidigare. Delar av yrkesvux ska vara öppet för alla att läsa nätbaserat och ska också finnas på fler språk än svenska och för att snabba på nyanländas etablering.
  1. Läraraspiranter, en ny nationell utbildningsform, ska införas så att läraraspiranter kan anställas på deltid i skolan med lön från dag ett samtidigt som de studerar på deltid till lärare

Socialdemokraterna som organisation och folkrörelse:

  1. Nya arbetssätt för organisering med fler ledarmöjligheter och ideella uppdrag. Detta för att skapa förutsättningar till mer och bättre verksamhet samtidigt som resurserna minska och bättre ta vara på medlemmarnas vilja till engagemang som leder till handling
  1. Gemensam verksamhetsplanering – mer metodstöd till lokal verksamhet för att skapa mer lokal politisk folkrörelseverksamhet som fler deltar i.
  1. Digitalisering- öka tillgängligheten och minska administrativt arbete. Använda digitalisering för att använda resurser mer effektivt och få ökat värde för medlemmar. Använda digitala verktyg för att engagera och aktivera medlemmar att föra samtal med och för oss som parti.
  1. Permanent samtalskampanj – stärk politiska samtalet med medborgarna. Utveckla metoder för att på olika sätt systematiskt bedriva öppna politiska samtal med medborgare och mer utåtriktad verksamhet.

Presskontakt:

Natalie Sial, pressekreterare för Mikael Damberg: 072- 520 54 49.

Viktoria Hjulström, pressekreterare för Lena Rådström Baastad: 070-566 51 81

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum