Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tar fram ett nytt internationellt program

Dela

Socialdemokraternas partistyrelse beslutade den 15 maj att ett nytt internationellt program ska arbetas fram utifrån det nya säkerhetspolitiska läget som Sverige, Europa och världen befinner sig i efter den 24 februari.

– Socialdemokraterna behöver ett internationellt program som tar hänsyn till det nya säkerhetspolitiska läget i Sverige, Europa och världen. Vi socialdemokrater ska flytta fram positionerna i den internationella politiken i en allt osäkrare värld. I denna process kommer vi involvera många medlemmar när vi ska staka ut den framtida riktningen för partiets utrikespolitik, säger Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Senast partistyrelsen beslutade om ett internationellt program var våren 2021, som då utgjorde en utgångspunkt för de internationella avsnitten i de politiska riktlinjerna som partikongressen antog hösten 2021. De ställningstagandena baserades på ett annat säkerhetspolitiskt läge.

– Socialdemokratin kommer att fortsätta se till att Sverige är en stark och självständig röst för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete för kärnvapennedrustning ska intensifieras och säkerhet prioriteras. Vi fortsätter med en feministisk utrikespolitik, något som allt fler länder inför. I en ny tid, med ett nytt säkerhetspolitiskt läge, kommer det krävas mer av oss, säger utrikesminister Ann Linde.

– Det finns ett före och ett efter den 24 februari. Nu behöver vi förhålla oss till det nya läge vi befinner oss i. Därför kommer arbetet med att ta fram ett nytt internationellt program vara av stor vikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Arbetsgruppen ska under 2023 presentera förslag till nytt program.

Arbetsgruppen består av följande personer:

Peter Hultqvist (sammankallande)

Ann Linde (sammankallande)

Kenneth G Forslund

Niklas Karlsson

Carina Ohlson

Azadeh Rojhan Gustafsson

Helene Fritzon

Lisa Nåbo

Sara Kukka-Salam

Oscar Ernroth

Anna Sundström

Presskontakt:

press@socialdemokraterna.se08-700 26 83

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum