Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar

Dela

Idag presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest och lanserade i samband med det även reformen en extra veckas ledighet för föräldrar. Syftet är att underlätta för familjer att få ihop tiden i samband med skollov, studiedagar eller terminsstart.

 - En metallarbetare eller undersköterska kan inte ta med sig jobbet hem. Många yrkesgrupper och många föräldrar upplever svårigheter att ta ledigt när barnen har planeringsdagar i skolan. Därför vill vi socialdemokrater införa en familjevecka, en extra veckas ledighet för varje förälder som arbetar att använda när barnen inte kan vara på förskolan och i skolan, säger Stefan Löfven.

Förslaget ska minska stressen

För många löntagare är det svårt att ta ledigt under skollov och studiedagar. Inte minst för ensamstående och i yrkesgrupper där man inte kan ta ledigt hur som helst utan inkomstbortfall.

En planeringsdag på förskolan eller att tonåringen sitter ensam hemma på lovet betyder ofta extra stress för föräldrarna. Det är också känt att risken för sjukrivning på grund av psykisk ohälsa är högre bland föräldrar som jobbar än i andra grupper.

Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar. En familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 – 16 år.

- Vi har en generös föräldraförsäkring, en förskola som alla har råd med och utbyggd fritidsverksamhet. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att det går att kombinera arbete och föräldraskap. Nu tar vi nästa steg för att underlätta för föräldrar som jobbar. Sveriges ekonomiska styrka ska komma alla till del, för oss går det före skattesänkningar för rika, säger Magdalena Andersson.

Kontakt:

Ingela Nilsson hos Stefan Löfven 072-551 41 16

Gösta Brunnander hos Magdalena Andersson 072-544 28 66

Isabel Lundin hos Magdalena Andersson 076-296 46 38

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum