Socialdemokraterna

Socialdemokraternas budgetmotion för 2023: Vårt Sverige kan bättre

Dela

I dag presenterar Mikael Damberg Socialdemokraternas budgetmotion för 2023. Det är en budget som sätter välfärden och kampen mot samhällsproblemen främst och som rustar Sverige och svenska folket för att möta tuffare ekonomiska tider.

Det här är en budget att lita på. Vi sätter välfärden främst, vi har en realistisk politik för att stötta hushållen i de tuffa ekonomiska tider vi har framför oss, och vi tar tag i de stora samhällsproblem som präglar vårt land, säger Mikael Damberg

Vårt Sverige sätter välfärden främst

Socialdemokraterna vill fördubbla de generella statsbidragen till kommunsektorn, jämfört med regeringen, vilket innebär en satsning på 12 miljarder kronor på permanent höjda generella statsbidrag. Därtill föreslås satsningar på åtgärder för att säkra välfärdens kompetensförsörjning så att Sverige får fler vårdplatser och bättre arbetsförhållanden för medarbetarna. Socialdemokraterna föreslår även en förstärkning av likvärdighetsbidraget till skolan med en miljard kronor, vill göra villkoren i sjukförsäkringen mer rättvisa och avskaffa den orättvisa funkisskatten.

Vårt Sverige möter lågkonjunkturen tillsammans

Socialdemokraterna presenterar i dag en ny tankrabatt med fokus på glesbygden, för att stötta de som är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. Tankrabatten ger varje bilägare på glesbygden 2 000 kronor per bil nästa år. Alla som äger en bil i Sverige får del av stödet, men det blir lägre ju tätare och mer stadsnära man bor. Det föreslås också att det ska finnas ett inkomsttak på 50 000 kronor i månaden – därefter får man inte del av stödet.

Socialdemokraterna vill också tillfälligt höja barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar med 200 kronor i månaden för perioden januari-mars 2023.

Sverige ska rustas starkare och möta lågkonjunkturen genom att satsa på den aktiva arbetsmarknadspolitiken och fler utbildningsplatser. Kön till investeringsstödet ska betas av så takten i bostadsbyggandet hålls uppe och vi får fler hyresrätter till rimliga hyror.

Vårt Sverige skyndar på klimatomställningen

Från att ha lett klimatomställningen och visat hur vi kan kombinera den gröna omställningen med tillväxt och tusentals nya jobb, har Sverige tagit av sig ledartröjan. Socialdemokraterna vill satsa mer på den svenska skogen, som är en nyckel i klimatomställningen och en grundplåt för vårt välstånd, och vill göra det möjligt för fler unga att åka kollektivt.

Budgetmotionen innebär även viktiga satsningar på omställning i industrin och energieffektivisering. Tillståndsprocesserna för till exempel industrins omställning och havsbaserad vindkraft behöver förkortas. Socialdemokraterna vill att rotavdraget görs om så att det främjar energieffektivisering.

Vårt Sverige bygger trygghet tillsammans

Socialdemokraterna gick till val på att för varje krona som satsas på polisen, ska vi satsa minst lika mycket på att stoppa nyrekryteringen. I budgetförslaget matchar satsningarna på rättsväsendet med en extra miljard på likvärdighetsbidraget till de skolor som har tuffast förutsättningar och de vill förstärka stöden till idrotten. Medan regeringen ger ett tillskott på 10 miljoner kronor till socialtjänsten vill Socialdemokraterna satsa 500 miljoner kronor. Därtill föreslås 100 miljoner kronor att skjutas till för idrottsrörelsen. 

Därtill skjuter Socialdemokraterna till 100 miljoner kronor till idrottsrörelsen. Idrotten är en av de starkaste motorerna för integration – fler unga killar och tjejer ska idrotta och bli en del av en gemenskap

Vi tar ansvar för de offentliga finanserna

För att finansiera satsningarna på välfärden har Socialdemokraterna valt att avvisa en del av Sverigedemokraternas och högerregeringens skattesänkningar. Det handlar framför allt om att Socialdemokraterna inte räknar upp skiktgränsen för statlig inkomstskatt i sin budgetmotion – vilket innebär att Sveriges höginkomsttagare inte får en lika stor skattesänkning som med regeringens budget.

Politik handlar om att prioritera. Och det är tydligt att Sverigedemokraterna och regeringspartierna har prioriterat stora skattesänkningar framför rejäla investeringar i det som bygger Sverige starkare. Vi socialdemokrater prioriterar annorlunda, för vi vet att vårt Sverige kan bättre, avslutar Mikael Damberg

Klicka här för att läsa budgeten i sin helhet.

Presskontakt

Johannes Svensson, johannes.svensson@socialdemokraterna.se, 076-766 53 26

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum