Socialdemokraterna

Socialdemokraternas valmanifest: Vårt Sverige kan bättre

Dela

Socialdemokraterna presenterar i dag sitt valmanifest, en plan för att lösa de största samhällsproblemen. Partiet pekar ut tre tydliga prioriteringar: Att vända på varje sten för att knäcka kriminaliteten och bryta segregationen. Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Skapa jobb här och nu genom att leda klimatomställningen. Och bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik mot stigande Putinpriser.

– Sverige är ett fantastiskt land, men vårt Sverige kan bättre. Vi ska stärka det som gjort Sverige till det land vi älskar. Den gemensamt finansierade välfärden, jämställdheten mellan kvinnor och män och den djupt rotade känslan för rättvisa och ansvar. Mycket står på spel i det här valet, säger Magdalena Andersson, partiordförande (S) och statsminister.

– Vi socialdemokrater står alltid för ett ansvarsfullt ledarskap. Gängkriminaliteten, pandemin och det fruktansvärda kriget i Ukraina har än en gång visat att ensam inte är stark. De utmaningar vi står inför måste mötas tillsammans. Vi är beredda att axla det ansvaret, säger Mikael Damberg (S), finansminister. 

Håll kriminella borta från gatan och stärk brottsoffer

Samhällets fulla kraft ska mobiliseras för att trycka tillbaka de kriminella, kapa återväxten in till kriminalitet och öka tryggheten. Vi går till val på att bekämpa gängkriminaliteten med en politik som ser hela problemet. I dag presenterar vi tunga straffskärpningar, kraftfulla utvidgningar av polisens befogenheter och samtidigt den mest omfattande insats mot nyrekryteringen som någonsin genomförts i Sverige. För varje krona som läggs på fler poliser, ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen och bryta segregationen.

Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden

Svenska folket ska styra över svensk välfärd och pengar ska inte göda riskkapitalister i stället för att användas till skolböcker, fler anställda och bättre välfärd. Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och att stoppa sönderprivatiseringen. Vi vill fortsätta öka resurserna till välfärden i hela landet. Det ska vara tryggt att åldras i Sverige. Pensionerna ska höjas. Det går före stora skattesänkningar.

Skapa jobb här och nu genom att leda klimatomställningen

Vårt beroende av fossila bränslen är ett hot både mot klimatet och Sveriges säkerhet. Vi vill öka de gröna statliga investeringarna för att få ner utsläppen, minska beroendet av Putins olja och samtidigt skapa fler jobb i hela vårt land. Vi vill kraftigt öka elproduktionen i Sverige och säkra mer billig el för att få ned elpriserna, men också för att leda klimatomställningen och skapa jobb när industri och transporter ställer om. Sverige ska ha en klimatpolitik som fungerar för vanligt folk. Klimatkrisen kan aldrig lösas med att skuldbelägga människor som behöver ta bilen till affären. Vi vill istället göra det lättare att resa klimatsmart, med bland annat ett nytt, mer klimatsmart reseavdrag med rättvisare landsbygdsprofil.

En ansvarsfull ekonomisk politik mot stigande priser

Vi befinner oss i ett osäkert ekonomiskt läge. Prisökningarna äter sig in i människors plånböcker, vid bensinmacken och vid kassan i matbutiken. Det behövs en politik för att lindra Putinprisernas konsekvenser. Men att skuldsätta Sverige för att kompensera varenda prisökning skulle elda på inflationen och i förlängningen äventyra statsfinanser, välfärd och pensioner. Det viktigaste här och nu är att minska trycket på elpriserna genom en snabbt utbyggd elproduktion och rikta stöd till de som drabbas allra hårdast av prisökningarna.

En säker och solidarisk värld

Vi lever i en omvälvande tid, med krig i Europa, en långvarig pandemi och en hotande klimatkris. I dessa tider behövs en socialdemokratisk utrikespolitik mer än någonsin. Sverige ska gå med i Nato. Ett svenskt medlemskap i Nato är den bästa vägen för vårt lands säkerhet och den socialdemokratiska regeringen har därför lämnat in en medlemsansökan. Vi vill kraftfullt stärka Sveriges militära förmåga. Anslagen till det militära försvaret ska öka till motsvarande två procent av BNP. Vi vill införa en beredskapsskatt för de allra rikaste. Vi kommer att fortsätta arbetet med att öka respekten för de mänskliga rättigheterna, demokratin och en regelbaserad världsordning och global säkerhet.

Klicka här för att läsa manifestet i sin helhet.

Presskontakt:

Darina Agha, pressekreterare Magdalena Andersson, 073-592 85 48

Mirjam Kontio, pressekreterare Mikael Damberg, 073-074 05 57

Socialdemokraternas presstjänst, 08-700 26 83

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum