Försäkringskassan

Socialförsäkringen i siffror 2016

Dela

225 miljarder kronor eller i snitt drygt 600 miljoner kronor om dagen betalades ut av Försäkringskassan i olika ersättningar och bidrag under 2015. Det motsvarar 5,4 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Lite mer än hälften av socialförsäkringens utgifter gick till sjuka och personer som lever med funktionsnedsättning. Till barnfamiljer gick 33 procent av utgifterna, vilket motsvarande cirka 76 miljarder kronor. Resterande utgifter består av ett antal andra ersättningar, främst inom arbetsmarknadsområdet. De här och en mängd andra intressanta fakta om socialförsäkringen finns att läsa i årets upplaga av Socialförsäkringen i siffror, som årligen ges ut av Försäkringskassan för att på ett överskådligt sätt samla statistik kring de försäkringar som myndigheten administrerar.

I år ligger extra stort fokus på arbetsskadeförsäkringen, som är Sveriges äldsta socialförsäkring. Arbetsskadeförsäkringens utformning har förändrats under de hundra år som försäkringen har funnits, från att ha varit en olycksfallsförsäkring har försäkringen efterhand även kommit att omfatta arbetssjukdomar. Arbetsskadeförsäkringen har under sin framväxt i allt högre grad kommit att samordnas med sjukförsäkringens ersättningar. En stor del av de personer som idag drabbas av arbetsskador får ersättning från sjukförsäkringen under den akuta sjukdomstiden.  Under 2015 betalade Försäkringskassan ut 3,1 miljarder kronor inom arbetsskadeförsäkringen, varav livräntor stod för cirka 85 procent av utgifterna.

Rapporten går att läsa här.

Några andra intressanta fakta:

  • Av de utbetalade dagarna med föräldrapenning år 2015 gick 74 procent till kvinnor och 26 procent till män

  • Antalet föräldrar med vårdbidrag har ökat med mer än 80 procent sedan år 2001. 84 procent av vårdbidraget betalades ut till kvinnor och 16 procent betalades ut till män år 2015.

  • Totalt fick 610 000 personer sjukpenning någon gång under år 2015, varav 64 procent var kvinnor och 36 procent var män.

  • 51 procent av befolkningen i åldrarna 20 år eller äldre har använt det allmänna tandvårdsbidraget under 2015.

Fakta

Försäkringskassan är en officiell statistikmyndighet och administrerar Sverige näst största statistikdatabas (efter SCB). På vår hemsida hittar du det mesta av den aktuella statistiken, liksom publikationer och forskning om socialförsäkringen: www.forsakringskassan.se/statistik

Har du en fråga kring statistik om socialförsäkringen, maila statistikenheten@forsakringskassan.se

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum