Jönköpings kommun

Socialförvaltningen föreslår planerad evakuering av äldreboende

Dela

Socialförvaltningen har tagit fram förslag till äldrenämnden om en planerad evakuering av Västerhälls äldreboende, då fastigheten har uppnått sin tekniska livslängd. Socialförvaltningen föreslår att en planerad evakuering genomförs under första halvåret 2021. Äldrenämnden ska fatta beslut i ärendet den 16 december 2020.

Planerad evakuering föreslås för Västerhälls äldreboende i Tenhult
Planerad evakuering föreslås för Västerhälls äldreboende i Tenhult

- Vi ser en planerad evakuering som det bästa alternativet eftersom vi då kan säkerställa att den sker på ett lugnt och tryggt sätt, samtidigt skapar det bättre förutsättningar för att, så långt det är möjligt, tillgodose medarbetares och hyresgästers önskemål i samband med evakueringen. Vid en akut evakuering kan det bli tal om en snabb utflytt och då kan det bli svårt att tillgodose några önskemål, säger Camilla Johansson äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Västerhälls äldreboende och Vallbacka demensboende ska flytta in i det nya äldreboendet på Herrgårdsgärdet, men efter överklagan har tiden för byggnationen av Herrgårdsgärdets äldreboende skjutits fram och inflyttning kommer att dröja ytterligare några år. I dagsläget är planen att Herrgårdgärdet ska stå klart under 2024.

- I den bästa av världar hade Herrgårdgärdet byggts enligt plan och Västerhäll och Vallbacka hade snart kunnat flytta in i de nya lokalerna. Nu måste vi planera för att det dröjer ytterligare några år och vi ser inte att det är möjligt att fortsätta bedriva verksamheten på Västerhälls äldreboende i flera år till, säger Camilla Johansson.

Med den insikten och med tanke på att det finns vetskap om omfattande brister i lokalerna, som även fastighetsägarens genomgång av lokalerna styrker, rekommenderar förvaltningen att en planerad evakuering genomförs under första halvåret 2021.

- Enligt fastighetsägaren, tekniska kontoret, är fastighetens tekniska livslängd uppnådd och det finns risk för att akuta fel kan uppstå exempelvis i avloppssystem eller elanläggning. Uppstår akuta fel i någon av dessa delar kan det bli tal om en akut evakuering där vi behöver flytta ut hyresgästerna inom några dagar. I det läget vill vi inte hamna, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun.

Socialförvaltningen har ansvar för såväl medarbetarnas som hyresgästernas arbets-/boendemiljö, säkerhet, trygghet och hälsa och för att kunna ta det ansvaret krävs att socialförvaltningen agerar när vetskap om stora brister finns.

- Oavsett om det blir en planerad eller en akut evakuering så måste vi redan nu påbörja en kompetenskartläggning och en inventering av medarbetares och hyresgästers önskemål i samband med en evakuering, säger Camilla Johansson.

Förslaget är överlämnat till äldrenämnden som ska besluta i ärendet den 16 december 2020.

Den 13 november 2020 beslutade Kommunfullmäktige i Jönköpings kommun verksamhets- och investeringsplan för perioden 2021–2023. Vid det tillfället hanterades bland annat eventuell framtida investeringar för renovering av Västerhälls äldreboenden.

Kontakt

Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun, 036-10 60 15

Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, 036-10 65 85

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Planerad evakuering föreslås för Västerhälls äldreboende i Tenhult
Planerad evakuering föreslås för Västerhälls äldreboende i Tenhult
Ladda ned bild

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Första vaccineringen i Jönköpings kommun sker på söndag23.12.2020 14:17:00 CETPressmeddelande

Jönköpings kommun kommer att påbörja vaccineringen mot covid-19 på söndag, den 27 december. Socialförvaltningen kommer att få 20 doser av vaccinet mot covid-19 i helgen och kommer då att vaccinera 20 personer som bor på ett av kommunens äldreboenden. Vilket äldreboende är ännu inte fastställt, inte heller vilken tid vaccineringen kommer att genomföras. Vaccineringen kommer att ske i hyresgästernas lägenheter. Med tanke på risk för smittspridning och de boendes integritet kommer kommunen inte kunna garantera medias möjlighet att bevaka denna händelse på plats. Därför planeras ett pressmeddelande att publiceras så snart det är möjligt efter att vaccineringen genomförts, med bilder från den första vaccineringen och en intervju med en person som fått vaccinet. Eventuellt kommer även en presskonferens med olika representanter att genomföras någon timme efter att pressmeddelandet skickats ut. Information om ifall det blir presskonferens kommer att stå i pressmeddelandet på söndag. Kontakt St

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum