Stockholms stad

Söderböna och legofanatiker i sverigefinsk filmfestival

Dela

Årets upplaga av filmfestivalen Yksikaksifilmi innehåller filmer skapade av elever på Sverigefinska skolan samt releasen av en podcast av sverigefinska ungdomar. Utifrån temat rötter har eleverna skapat sina egna digitala berättelser. I podden hör vi deltagarnas tankar kring den sverigefinska identiteten.

Filmerna tar upp olika ämnen som kärleken till en mormor, skolans betydelse för språket och hur det är att vara en sverigefinsk söderböna.

”Det är kul att kunna säga att man har rötter i andra länder och jag är personligen väldigt stolt över mina rötter.”
Milla, 15 år

I podcasten hör vi Jessica Preiman berätta om sin upplevelse av att växa upp som tvåspråkig och flytten från Haparanda till Göteborg. I ett reportage berättar konstnären Sanna Laakso om sitt arbete med normkritik och stereotyper. Ida Tissari skriver ett känslosamt brev till sin pappa där hon berättar om sin strävan att lära sig hans modersmål. Avslutningsvis samtalar de tre deltagarna om bastubad och den sverigefinska identiteten.

Både filmerna och poddavsnittet har skapats under handledning av mediepedagoger från Unga Berät-tar inom Kulturskolan Stockholm i samarbete med Sverigefinska ungdomsförbundet och Sverigefinska Riksförbundet. Projektet har genomförts med stadsbidrag, bidrag från Kulturrådet samt stöd från Svenska Filminstitutet i syfte att lyfta de svenska minoriteterna.

”Det är få som vet vilka de fem svenska minoriteterna är.”
- Sanna Laakso i Unga Berättar podden

Under kvällen som anordnas av Sverigefinska ungdomsförbundet visas även den nya finska filmen Aurora.

Varmt välkommen till Yksikaksifilmi!

Yksikaksifilmi
Torsdag 5 mars kl. 18-21 på biograf Zita. Biljetter på www.zita.se

För frågor vänligen kontakta Johan Westerlund, 076-123 18 35,
johan.westerlund@edu.stockholm.se eller Laura Hagström, 072-858 00 31,‬ laura@rsn-sfu.se

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum