Håll Sverige Rent

Södertälje kan bli Årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela

Södertälje är med i finalstriden om titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016. Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex för bästa arbete mot nedskräpning. Priset delas ut den 7 december.

– De kommuner som ligger i topp i Håll Sverige Rents kommunindex samlar fantastiskt många skräpplockare och arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Det vill vi uppmärksamma, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Södertälje kommun är en av fem finalister som i år tävlar om titeln Årets Håll Sverige Rent-kommun. Finalisterna utses genom att rankas i Håll Sverige Rents kommunindex.

I rankningen poängsätts kommunerna efter sitt strategiska arbete mot nedskräpning och antalet skräpplockare i kommunen. Bland annat får samtliga kommuner svara på enkätfrågor om sitt förebyggande arbete mot nedskräpning.

Indexet baseras också på om kommunen har varit ansluten till Håll Sverige Rents kampanj och om kommunen är medlem i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner.

Kommunerna bedöms även efter antalet skolor och förskolor som medverkar i nätverket Grön Flagg, Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan.

– Kommunerna som har tagit sig till final har alla drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. De har också bra koll på vad skräpet kostar kommunen och hur stora mängder skräp som slängs i kommunen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016 utses på Håll Sverige Rents stora konferens på Yasuragi utanför Stockholm den 7 december. Förra året knep Borås Stad första priset. Utmärkelsen delas ut för sjunde året i rad.

Mer fakta nedan:

– Finalisterna i Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

– Om Håll Sverige Rents skräpplockardagar 2016

– Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

– Frågorna som ställdes i enkäten

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89

Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, petra.holgersson@hsr.se, 072-5654405

Finalisterna i Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016 (i bokstavsordning):

– Borås

– Helsingborg

– Kävlinge

– Lomma

– Södertälje

Om Håll Sverige Rents skräpplockardagar 2016

I år deltog 767 782 personer i Håll Sverige Rents skräpplockardagar. 274 av 290 kommuner samarbetar idag med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna. Av dem är 75 med i nätverket Håll Sverige Rent-kommun.

Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2016

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Tidigare har utmärkelsen gått till Borås Stad (2015) och Helsingborg stad (2014). Årets Håll Sverige Rent-kommun utses på Håll Sverige Rents kommunkonferens den 7 december 2016.

Frågorna som ställdes i enkäten till samtliga landets kommuner var:

1.Har din kommun mål och åtgärder för att minska nedskräpningen?

2.Finns det i din kommun en eller flera tjänstemän som har utsetts att ansvara för det förebyggande arbetet mot nedskräpning?

3.Har kommunen en avsatt budget till förebyggande åtgärder mot nedskräpning, som exempelvis informationskampanjer eller skräpplockardagar?

4.Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen?

Med det avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen och i skog och mark, ej kostnader för renhållning.

5.Har kommunen under det senaste året genomfört någon typ av mätning av nedskräpningen, som exempelvis skräpmätning eller enkätundersökning?

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige under oktober 2016. 158 kommuner svarade, vilket motsvarar en svarsfrekvens på drygt 54 procent.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum