Uppsala stift

Sofia Aspling blir ny kontraktsprost

Dela

Biskop Karin Johannesson har utnämnt Sofia Aspling till kontraktsprost i Hälsinglands norra kontrakt. Sofia Aspling är till vardags kyrkoherde i Nordanstigskustens församling och kombinerar sin ordinarie tjänst med uppdraget som kontraktsprost.

- Jag ser fram emot det spännande uppdraget att på biskopens uppdrag få samla kontraktets diakoner och präster, säger Sofia Aspling

- Jag hoppas på många samtal och reflektion kring de teologiska och kyrkliga frågor som är aktuella här och nu, i vår egen tid och på den plats vi själva verkar och som kan bidra till att göra Kristus känd och älskad i vårt närsamhälle.

Sofia Aspling prästvigdes för Uppsala stift 1986. Efter några år som präst i Mälardalen och Uppsala blev hon 1993 kyrkoherde i dåvarande Harmånger-Jättendals pastorat som 2006 utökades med Gnarps församling, 2019 blev pastoratet Nordanstigskustens församling.

En kontraktsprost har uppgifter med tydlig koppling till biskopens funktion och biträder henne bland annat inom områden som ledning och tillsyn inom ett kontrakt.

-  Sofia har en mångårig erfarenhet av prästtjänst som både jag och henne kollegor i vigningstjänsten sätter stort värde på. För mig personligen är hennes pigga och konstruktiva ärlighet mycket befriande, säger biskop Karin Johannesson.

- På stiftsnivå gläds vi dessutom över Sofias förmåga att utveckla våra vänstiftsrelationer på ett sätt som tydligt bidrar till församlingslivets utveckling.

Sofia Aspling tillträder som kontraktsprost den 1 april.I Uppsala stift finns det sju kontrakt och Hälsinglands norra kontrakt består av:

  • Ljusnans pastorat med församlingarna Ljusdal-Ramsjö, Los-Hamra, Färila-Kårböle och Järvsö 
  • Hudiksvallsbygdens församling
  • Dellenbygdens pastorat med församlingarna Delsbo och Bjuråker-Norrbo
  • Forsa-Hög församling
  • Enånger-Njutångers församling
  • Nordanstigskustens församling
  • Bergsjö församling

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum