Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sofia Lilly Jönsson: Arosia. En berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka

Dela

På första advent, söndag 1 december, kl 14.45 i Västerås domkyrka, släpps boken Arosia. Mitt under repetitionerna inför kvällens stora adventskonsert med domkyrkans alla körer.

Kulturjournalist Sofia Lilly Jönsson har skrivit boken med utgångspunkt i tre årsminnen: 1619 då Johannes Rudbeckius kom till Västerås som biskop, 1819 när den wallinska psalmboken antogs med domprosten Johan Olof Wallin som upphovsman, och 1919 när Bror Samuelson, som skulle komma att leda domkyrkans körer, föddes. Här berättas om dåtid och nutid kring åmynningen som gav staden dess namn - Arosia.

- Vi pratar ofta om det materiella kulturarvet, men har svårare att greppa det immateriella. Den här boken hjälper oss att fånga Västerås betydelse i kulturlivet över många sekler, och hjälper oss att blicka framåt med en större medvetenhet om den förankring vi har med vår historia, säger Johan Hammarström, ansvarig för musikverksamheten i Västerås domkyrka.

Boken är utgiven av Gidlunds förlag och har skrivits på uppdrag av Svenska kyrkan Västerås och Västerås stift.

I samband med boksläppet 1 december säljs boken i Västerås domkyrka till specialpriset 150 SEK.

 

Sofia Lilly Jönsson är kulturjournalist och skriver om musik, kyrka och tradition. Hon tilldelades 2017 års stipendium från Timmermansorden till Bo Setterlinds minne för sin kvalitetsmedvetna kulturjournalistik samt samma år Religionssociologiska föreningens pris för bästa journalistiska produktion med relevans för religion i dagens Sverige.

För pressen: Boksläppet är kort men författaren Sofia Lilly Jönsson stannar kvar för intervjuer med media. Boka tid innan.
Kontakt: sofialillyjonsson@me.com

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Utgiven av Gidlunds förlag. Sofia Lilly Jönsson författare.
Utgiven av Gidlunds förlag. Sofia Lilly Jönsson författare.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum