Jämtkraft

Söker tillstånd att riva ut vattenkraftverk

Dela

Jämtkraft lämnar nu in ansökan till Mark- och miljödomstolen för att få tillstånd att avveckla Långforsens vattenkraftstation. Bakgrunden är att Jämtkraft styrelse i februari 2020 fattade beslut om avveckling av stationen efter en flera år lång konflikt om stationen i Långforsen.

Ansökan innefattar att ta bort överfallsdamm och kraftstation, samt att fylla igen inloppskanalen.  

- Nu har vi tagit fram underlag som beskriver hur vi har tänkt oss avvecklingen. Åtgärderna syftar till återställning till så naturliga förhållanden som är möjligt, säger Susann Handler vid Jämtkraft, som projektleder avvecklingen av vattenkraftstationen.   

Enligt ansökan ska överfallsdammen avlägsnas med lämpliga maskiner och delar av det borttagna materialet kommer att nyttjas som fyllnadsmaterial i intagskanalen som ska fyllas igen.  

Naturligt material som bedöms kunna nyttjas för att skapa forsmiljö kan till viss del komma att läggas tillbaka i forsen. Kraftstationens maskinella utrustning kommer i möjligaste mån att återanvändas i den mån intressenter finns. 

Den totala ekonomiska kostnaden för utrivningsarbetena har beräknats till cirka 8 000 000 kronor. Bortfall av möjlig förnybar energiproduktion beräknas till 3,5 GWh per år, vilket motsvarar årsförbrukning av el för cirka 650 hushåll.  

Vad händer nu? 

Ärendet lämnas in till Mark- och miljödomstolen som ska ta ställning till Jämtkrafts ansökan. Vid ett positivt besked kan Jämtkraft därefter börja arbetet med utrivning av kraftstation och överfallsdamm. Bedömningen är att arbeten på plats borde kunna starta augusti 2022.  

För pressinformation:
Susann Handler, projektledare Jämtkraft 063-149193
Jessica Brander, pressinformatör Jämtkraft 063-57 74 72

  

Nyckelord

Bilder

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Jämtkraft och SkiStar går samman för hållbar fjällturism30.8.2021 17:17:25 CEST | Pressmeddelande

Partnerskapet mellan energibolaget Jämtkraft och den skandinaviska semesterarrangören SkiStar syftar till att tillsammans jobba för framtidens lösningar inom klimat och energi för fjälldestinationer. Som ett första steg i samarbetet som inleddes i dagarna bildas en arbetsgrupp, bestående av energi- och fastighetsexperter från de båda bolagen, som gemensamt ska arbeta för att hitta nya innovativa lösningar för hållbara boenden och transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum