Region Örebro län

Solceller - en lysande investering för BRF Karlavagnen

Dela

Solceller är ett ständigt aktuellt ämne i diskussionen om miljön och klimatet, och intresset har ökat stort i Sverige. Bostadsrättsföreningen Karlavagnen i Örebro installerade solpaneler på två av föreningens fem fastigheter under sommaren 2019. "Med det här visar vi att vi är en förening på alerten, det är ett värde för alla som bor här. Det känns bra att vi bidrar till en bättre miljö", förklarar föreningens ordförande Tomas Ring.

Tomas Ring och Nils-Erik Findell sitter i styrelsen för BRF Karlavagnen. Foto: Jessica Jeppson/Region Örebro län
Tomas Ring och Nils-Erik Findell sitter i styrelsen för BRF Karlavagnen. Foto: Jessica Jeppson/Region Örebro län

Under 2018 och 2019 har landets kommunala energirådgivningar ingått i ett nationellt projekt om solel. Thomas Giege är energi- och klimatrådgivare i Örebro och har hjälpt många bostadsrättsföreningar och privatpersoner som varit sugna på solceller med tips och råd.

- Aldrig tidigare har intresset för solceller varit så stort som nu och det bara växer. Förklaringen är den enkla tekniken, inget underhåll, 100 % förnybart och god lönsamhet för fastigheter med bra solläge, säger Thomas Giege.

Elkostnaden sänks

BRF Karlavagnen är en förening som fått hjälp av Thomas Giege inför installationen av solceller. Panelerna täcker cirka 300 kvadratmeter och har installerats på fastigheternas tak i söderläge. På 2,5 månad har panelerna dragit in 10 000 kWh.

- En morot för att installera solceller var att få ner kostnaden för elen, säger Nils-Erik Findell, styrelseledamot.

Något som underlättat för föreningen när solpanelerna togs i bruk var att de boende sedan tidigare hade ett gemensamt elabonnemang där kostnaden fördelas på de boende.

Stöd från länsstyrelsen

Det kostade 800 000 kronor att låta installera solcellerna och föreningen har just beviljats bidrag från länsstyrelsen på 20 procent, så den totala kostnaden blev 640 000 kronor.

- Vi räknar med att hela satsningen är betald på nio år, säger Nils-Erik Findell.

BRF Karlavagnens tips

  • Tomas Ring och Nils-Erik Findell har några goda råd till bostadsrättsföreningar som går i solcellstankar:
  • Låt det ta sin tid och var noga med att informera de boende löpande. Det är viktigt att alla i föreningen känner att de är med på tåget.
  • Läs på nätet och gör studiebesök hos andra bostadsrättföreningar som har installerat solceller.
  • Bilda en arbetsgrupp med personer från föreningen samt kunniga personer utifrån, exempelvis kommunens energi- och klimatrådgivare.
  • Gör ett förfrågningsunderlag innan ni tar in offerter. Det är inte bara priset som ska spela in vilket företag ni anlitar.

Det här är energi- och klimatrådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst för hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivningen kan ske per telefon, via e-post eller genom ett personligt besök.

Energi- och klimatrådgivare i 284 av Sveriges kommuner har sedan 2018 engagerat sig i två nationella projekt. Det ena har handlat om vägledning vid investering i solceller och det andra om hur man gör för att uppföra laddplatser till elfordon. Totalt har 56 000 personer i landet fått information, tips och ökade kunskaper inom ämnena, och över 14 000 personer har fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare.

Kontakt

Vill ni ha kontakt med BRF Karlavagnen angående deras installation av solceller? Kontakta Örebro kommuns energi- och klimatrådgivare Thomas Giege så kan han förmedla kontaktuppgifter till styrelsen.

E-post: thomas.giege@orebro.se

Telefon: 019-21 15 85

Läs mer om energi- och klimatrådgivningen i Örebro län: www.regionorebrolan.se/ekr

Nyckelord

Kontakter

Thomas Giege, energi- och klimatrådgivare
E-post: thomas.giege@orebro.se
Telefon: 019-21 15 85

Linda Svensson, utvecklingsledare Energikontoret Region Örebro län
E-post: linda.svensson@regionorebrolan.se
Telefon: 019-602 63 10

Bilder

Tomas Ring och Nils-Erik Findell sitter i styrelsen för BRF Karlavagnen. Foto: Jessica Jeppson/Region Örebro län
Tomas Ring och Nils-Erik Findell sitter i styrelsen för BRF Karlavagnen. Foto: Jessica Jeppson/Region Örebro län
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum