Tekniska verken i Linköping

Solcellsparken i Linköping invigd av Anders Ygeman

Dela

Idag invigdes solcellsparken i Linköping officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Solcellsparken är en av Sveriges största solcellsparker där 30 000 solpaneler sedan juli producerar el till Swedbank.

Foto: Patrik Ekenblom

Solcellsparken i Linköping invigdes idag officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Ygeman inledde med att prata om den positiva utvecklingen av förnybar energi i Sverige innan han ceremoniellt invigde parken genom att tända ett par lampor med el från solparken.

​ - Det är glädjande att solcellsel idag bär sig på marknadsmässiga grunder. Jag hoppas att vi ska få se fler liknande projekt framöver, där flera parter samarbetar i gemensamma projekt som det här, säger Anders Ygeman.

​Även representanter från Alight, Tekniska verken i Linköping, Infranode och Swedbank var på plats för att berätta om parken och vägen från idé till driftsättning.

– Jag är glad över att vi nu äntligen officiellt fått inviga solcellsparken i Linköping som vi är så stolta över. Jag hoppas nu på att ännu fler får upp ögonen för att solenergi både är bra för miljön och är ekonomiskt lönsamt för företag, säger Harald Överholm, vd och grundare av Alight.

Solcellsparken är en gemensam satsning för en mer hållbar energiförsörjning

Solcellsparken är ett resultat av ett samarbete mellan Alight, Infranode och Tekniska verken i Linköping som äger och finansierar parken samt Swedbank som köper elen som produceras. De fyra organisationerna har valt att gemensamt satsa på att bygga och driva solcellsparken i syfte att bidra till en mer hållbar energiförsörjning.

Alight har ansvarat för byggnation och underhåll av parken. Infranode som specialiserar sig på infrastrukturinvesteringar i Norden, finansierar solcellsparken.

- För Infranode är det självklart att investera i detta projekt. För det första är solcellsparken en investering i hållbar, grön infrastruktur, som bidrar till en omställning av samhället. För det andra investerar vi långsiktigt tillsammans med andra i nordisk infrastruktur, som vi alltid gör. För det tredje ger det en god avkastning över tid till de investerare som gett Infranode sitt förtroende, säger Carl-Emil Lindholm, Sverigechef Infranode.

Markområdet för solcellsparken ägs av Tekniska verken i Linköping.

- Jag är otroligt stolt över solcellsparken som vårt samarbete lett fram till. Vi måste öka tillgången på fler långsiktigt hållbara energilösningar och solcellsparken är en viktig del i Tekniska verkens satsningar framåt, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping.

Swedbank har åtagit sig att köpa den el som produceras och elproduktionen från solcellsparken kommer att stå för 30 procent av deras elförbrukning. Från Swedbanks sida innebär solcellsparken även att man adderar grön el till nätet.


- Även om parken varit igång sedan i somras har dagens invigning ett starkt symbolvärde för vår gemensamma resa framåt. Swedbank har avtalat om att köpa el härifrån under 20 år. Det är en signal om att hållbarhetsarbete är långsiktigt, inte bara för oss utan för samhället i stort, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef Swedbank.


Solcellsparken ligger strax utanför Linköping längs E4 och har en yta motsvarande 22 fotbollsplaner. De cirka 30 000 panelerna som nu är på plats kommer årligen producera el som motsvarar hushållsel för 2 300 villor. Det ger en väsentlig och viktig ökning av andelen förnyelsebar el i elnätet.

Solparken i Linköping är en av Sveriges största solcellsparker och har varit i drift och producerat el sedan juli. Invigningen blev framflyttad på grund av Coronapandemin och invigdes idag utomhus med ett fåtal inbjudna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kort fakta om solcellsparken i Linköping:

 • Plats: vid Gärstadverket i Linköping, längs E4:an
 • Installerad effekt: ca 12 MW
 • Förväntad årlig produktion: ca 11,5 GWh (en solig sommardag 89 000 kWh)
 • Räcker till hushållsel för 2 300 villor under ett år
 • Solcellsparkens yta är på 13 hektar (motsvarar 22 fotbollsplaner)
 • Cirka 30 000 paneler finns i parken
 • Driftsattes i juli 2020


  Samarbetsparterna
 • Alight, delägare i solcellsparken och helhetsleverantör av elköpsavtalet (PPA)
 • Infranode, huvudfinansiär och delägare i solcellsparken
 • Tekniska verken i Linköping, markägare och är delägare i solcellsparken
 • Swedbank köper via ett PPA all el som produceras

  Kontakt
  Karin Bäcklund, Head of Communications & PR, Alight, 0708754677 eller karin.backlund@alight-energy.com
  Carl-Emil Lindholm, Sverigechef, Infranode, 070-566 57 36 eller carl-emil.lindholm@infranode.se
  Josefine Nygren Uppling, Head of Group Public Affairs, Swedbank AB (publ), 076-114 54 21 eller josefine.uppling@swedbank.com
  Mile Elez, teknisk direktör, Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 03 eller mile.elez@tekniskaverken.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Stark början på årets första tertial3.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det ekonomiska året har börjat bra för Tekniska verken-koncernen. Resultatet efter finansiella poster från januari till april 2021 uppgick till 396 miljoner kronor, jämfört med 286 miljoner kronor motsvarande period förra året. Resultatet påverkas bland annat av att årets första månader varit kallare än samma period förra året med ökad fjärrvärmeförsäljning som följd, men även med betydligt högre priser på el.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum