Solna Stad

Solna ett besöksmål att räkna med – turistomsättningen upp 300 procent på fem år

Dela

Solna har blivit ett besöksmål att räkna med. Sedan 2012 har staden ökat sin turistomsättning med 300 procent, från 1 miljard kronor till 4 miljarder kronor. Något liknande går inte att hitta i Sveriges historia bortsett från IKEA-etableringen i Haparanda.

Ny statistik visar en mycket stark ökning av den turistekonomiska omsättningen i Solna. Sedan 2012 är ökningen 300 procent, från 1 miljard kronor till 4 miljarder kronor. Solna är nu Sveriges femte hotellkommun efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Sigtuna. Dessutom har sysselsättningen fördubblats mellan 2015 och 2016 till att omfatta drygt 2 000 årssysselsatta personer som arbetar inom turistnäringen i Solna.

- Det här är väldigt glädjande siffror som tydligt visar att vår strategi för tillväxt och jobb i Arenastaden och Solna fungerar, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Vad är det då som lockar i Solna? Undersökningen visar, kanske föga förvånande, att det är de stora besöksmagneterna Mall of Scandinavia, Friends arena, Haga- och Ulriksdalsparken och även de många företagsetableringarna som drar hit besökare.

Solnas utveckling som besöksdestination mäts enligt modellen TEM. TEM mäter effekter av besökarnas konsumtion inom sex olika poster: logi, livsmedel, restaurang, shopping, transport och aktiviteter och mäts utifrån vad som spenderas av dags- och övernattande besökare.

Källa: TEM- Turistekonomisk modell (turism.se/tem)

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum