Solna stad

Solna klättrar i rankning över Sveriges miljöbästa kommuner

Dela

I årets rankning av Sveriges miljöbästa kommuner – som genomförs av tidningen Aktuell Hållbarhet – klättrar Solna från förra årets plats 81 till plats 45 av 290 kommuner.

Solna stad klättrar i år till plats 45 av 290 kommuner i den rankning av Sveriges miljöbästa kommuner som genomförs årligen av tidningen Aktuell Hållbarhet. Det är en kraftig förbättring jämfört med plats 81 i förra årets placering.

– Så högt har vi aldrig tidigare legat i rankningen! Med det arbetet som pågår och planeras ser jag goda möjligheter att ta ytterligare kliv framåt under kommande år, säger Bernhard Huber, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Solna stad.

– Jag är glad att Solna fortsätter klättra bland Sveriges miljöbästa kommuner. Det visar att våra ökade ambitioner på miljöområdet ger resultat, och sporrar oss i det fortsatta arbetet, säger Anna Lasses, ordförande i miljö- och demokratiberedningen, Solna stad.

Solnas bästa placering på tio år

Tidningen Aktuell Hållbarhet genomför en rankning av Sveriges bästa miljökommuner varje år. 2020 placerar sig Solna på plats 45, som är den högsta placeringen för staden sedan rankningen startade för tolv år sedan. Bland storstäder och storstadskommuner placerar sig Solna på plats 21 av 46, och av 26 kommuner i Stockholms län kommer Solna på en tolfte plats.

Extern data och statistik

Rankningen bygger på tre delar: en enkätdel, en genomgång av extern data och en klimatdel – som är ny för i år.

Extern data

Aktuell Hållbarhet har hämtat extern data från Svenskt Vatten, Kolada, Ekomatcentrum, Håll Sverige rent, Miljöfordon Sverige, SKL Företagsklimat, SCB, Avfall Sverige, Boverket och länsstyrelsens miljömålsenkät, Vattenmyndigheterna och Naturvårdsverket. Statistiken handlar till exempel om hur kommunerna arbetar med skyddad natur, insamling av hushållsavfall eller livsmedelsstrategi för minskad klimatpåverkan.

Klimatdata

I den tredje delen som fokuserar på klimat har kommunernas utsläppsnivåer mätts, samt förändringstakt av växthusgaser och koldioxid. Modellen bygger på klimatstatistik från Naturvårdsverket och SCB.

Kontakter

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum