Solna stad

Solna stad välkomnar fortsatt elsparkcyklar i stadsmiljön

Dela

Solna stad lanserade under 2021 en trafiksäker lösning för uthyrning av elsparkcyklar. Lösningen innebar att Solna som första kommun i landet inrättade fasta stationer för uthyrning och parkering av elsparkcyklar. Lösningen har nu utvärderats och kommunstyrelsen beslutade den 21 mars om lokala ordningsföreskrifter, som möjliggör uthyrning av elsparkcyklar utifrån samma lösning även under 2022 i Solna.

– Som första kommun i landet lanserade vi ett system med fasta stationer för uthyrning av elsparkcyklar i Solna under 2021 för att inte störa vare sig trafik eller stadsmiljö. Efter utvärdering av försöket är vi beredda att teckna överenskommelser med elsparkcykelföretag för trafiksäker uthyrning även under 2022, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Företag behöver enligt de nya ordningsföreskrifterna tillstånd för uthyrning av elsparkcyklar på allmän plats. Företagen förbinder sig att följa stadens villkor för upplåtelse av mark för uthyrning av elsparkcyklar och erlägga en fastställd avgift om 500 kronor per dag.


Företagen ges tillstånd för att ställa upp elsparkcyklar på någon eller flera på någon av cirka femtio platser som pekats ut i ordningsföreskrifterna. På varje plats ryms ett tjugotal elsparkcyklar och platserna är utspridda i Solnas alla stadsdelar. Syftet är att uthyrning och parkering av elsparkcyklar ska kunna ske på ett så trafiksäkert sätt som möjligt och inte utgöra ett hinder i stadsmiljön för till exempel gående, cyklister eller rullstolsanvändare.

Karta över de femtio platserna bifogas.

Kontakter

Kontakt

Bilder

Dokument

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum